Fire propelleranlæg som dette er nu på vej fra Hundested til Miami Beach. Foto: Kim Larsen.

Fire propelleranlæg som dette er nu på vej fra Hundested til Miami Beach. Foto: Kim Larsen.

Propeller med vind i sejlene

2018 bliver et godt år for Hundested Propeller A/S: En stor USA-opgave er netop afsluttet, og ordrebogen er stadig fyldt

Af
Kim Larsen

ERHVERV Fire nyproducerede propelleranlæg er linet op på p-pladsen foran Hundested Propeller på Stadionvej. Propellerne genskinner solens stråler og fortæller på denne måde solstrålehistorien om en lokal virksomhed, som ikke bare holder ikke bare skruen i vandet, men faktisk har god vind i sejlene.

De fire propellerlanlæg - propeller og tilhørende gearkasse - skal ud på en længere rejse. I container køres de til København, hvorfra de afskibes til Bremerhaven og herfra sejles videre til USA.

Om ca. fire uger vil propelleranlæggene være fremme og klar til at blive monteret på to færger, der skal sejle mellem Miami Beach og Fisher Island.

Det er kun kort tid siden, at Hundested Propeller afsendte to propelleranlæg til New York. Her vil 'Rørvigfærgen' mellem Manhattan og Governors Island fremover blive drevet frem af propeller 'Made in Hundested'.

"Vi har haft en periode på et par år, hvor det været lidt sløvt med USA. Men i november-december fik vi nogle gode ordrer, som vi nu har afsluttet. Vi har allerede fået forespørgsel på propelleranlæg til to nye færger til 2019, så der er grund til optimisme," lyder det fra direktør Mogens Christensen, som fortæller, at virksomheden siden 2000 har haft eget salgs- og servicekontor i Seattle (Hundested Propeller US) med fire ansatte.

Mogens Christensen, Hundested Propeller A/S:

Mogens Christensen, Hundested Propeller A/S: "Det har været et helt forrygende forår. Og efteråret bliver også godt." Foto: Kim Larsen.

Sideløbende med de to store USA-ordrer har Hundested Propeller A/S haft gang i mange andre projekter: Propelleranlæg til fiskerbåde i Hvide Sande, Thyborøn og Skagen, men også opgaver i Polen, England, Skotland og Holland.

"Det har været et helt forrygende forår. Og efteråret bliver også godt," siger Mogens Christensen og viser den velspækkede ordrebog frem.

"Vi regner med en vækst på 20 procent i forhold til sidste år. Ikke bare i omsætning, men også på bundlinjen," understreger Mogens Christensen.

Fakta

    I 1921 etablerede smeden August Jørgensen og ingeniør Johannes Højsgaard virksomheden "Jørgensen & Højsgaard" med reparation og vedligehold af lokale fiskerfartøjer. I dag er virksomheden kendt som Hundested Propeller A/S.

    I 1928 skulle en fisker bruge en ny motor. Det blev starten på en ny æra, som varede frem til 1990, med den produktion af Hundested-motorer.

    I 1998 købte Mogens Christensen Hundested Propeller A/S fra den familie, der grundlagde virksomheden. Samtidig flyttede fabrikken fra Skansevej til mere moderne faciliteter på Stadionvej.

    Virksomheden i Hundested har i dag 43-45 ansatte, heraf tre lærlinge.

Publiceret 17 July 2018 09:07

SENESTE TV