Leif Nielsen portrætteret af kuntnerkollegaen Robert McLean.

Leif Nielsen portrætteret af kuntnerkollegaen Robert McLean.

En farverig kunstner fylder rundt

Leif Nielsen runder de 70 år

Frederiksværk har mange farverige kunstnere. En af dem er Leif Nielsen, som 17. juli runder de 70 år.

Han debuterede som kunstner i påsken 1986 ved opsætning af en skrotskulptur i den gamle rundkørsel. Siden er det gået stærkt.

Leif Nielsen har i den grad præget kulturlivet og bybilledet i Frederiksværk og omegn. Han har f.eks. skabt: Frederiksværks vartegn ”Forvandlings Port”, “Porten” på Stålvalseværket, “Fragmenter” i Strandgade, “Helligåndsduen” i Vinderød kirke samt byportene til Liseleje.

Idéer har han aldrig manglet, og han har også forstået at føre dem ud i livet. Han har f.eks taget initiativ til:

Kunstudstillingerne hos de handlende i Nørregade. Kulturprisen ”Frederiksfanten” (sammen med Svend Jensen og Robert McLean). Oprettelsen af Galleri GAL ved bopælen i Vinderød. (Leif Art Gallery). Forlaget GAL (Ganske Anderledes Levende), som gennem årene har udgivet en del illustrerede digtsamlinger og kunstbøger med både danske og udenlandske kunstnere. Bagmand til årbogen "101 Kunstnere" - et koncept som er blevet solgt videre.

Kunstnerisk set har han arbejdet med de fleste udtryksformer. Skulpturer, maleri, relieffer, grafik, glas og keramik. Plus skrevet en del digte, der også er sat i musik af danske og svenske komponister.

Leif Nielsen har udstillet i talrige kunstforeninger, gallerier og kunstmuseer herhjemme. Men som kunstner er han nået længere end de fleste med udstillinger over det meste af Verden. Fra Ægypten i syd til Grønland i nord. Fra Japan i øst til USA i vest. Over 300 censurerede udstillinger, uden for Danmark, er det blevet til.

Ofte er hans forskellige værker blevet belønnet med ædelt metal, og selv er han blevet tildelt diverse ærestitler. De nyeste hædersbevisninger er for hans initiativ med at skabe et unikt European Art Museum med kunst skabt i Europa efter år 2000. Kunstnerne er her repræsenteret med kun ét værk, hvilket er en ny og anderledes måde at tænke kunstmuseum på.

”Kunst og kultur er noget, man tjener penge på.” Citater som dette af Leif Nielsen er ikke lige populært i alle kredse. Men lidt tankevækkende, at han har formået at grundlægge et internationalt kunstmuseum uden offentlig støtte, og stort set prøvet alt i indenfor kunstbranchen - fra skabende kunstner til censor, kunstanmelder, redaktør og nu kurator.

Dagen fejres med kun den nærmeste familie

Publiceret 13 July 2018 11:55

SENESTE TV