Livredderchef John Mogensen inspicerer molen ved Trekanten efter der er kommet skilte og flydespærring op. Foto: Kim Larsen.

Livredderchef John Mogensen inspicerer molen ved Trekanten efter der er kommet skilte og flydespærring op. Foto: Kim Larsen.

Bedste baderåd: Hils på livredderen

Lav en risikovurdering, hver gang du tager på stranden, lyder opfordringen fra livredderchefen

Af
Kim Larsen

BADESIKKERHED John Mogensen, chef for Den Nordsjællandske Livredningstjeneste, var torsdag forbi badestranden Trekanten i Hundested for at besigtige de nye tiltag, der skal advare mod farlige strømforhold ved molen.

"Det er ikke dårligt. Bøjerne er godt synlige, og flydespærringen er lagt, så der er noget at gribe fat i, hvis man skulle blive taget af strømmen og ført ud."

"Vi har ikke prøvet den form for afmærkning før, nu må vi se, hvor godt det holder, når det begynder at blæse. Flydespærringen er gjort fast til et sand-anker i bunden, det kan være det skal erstattes med et P-anker, som i hvert fald ikke flytter sig," vurderer John Mogensen.

Den nye flydespærring er lagt vinkelret ud fra molen. Det kan overvejes også at lægge en flydespærring ud fra stranden og langs med molen, så det potentielt farlige område lukkes helt af for badende. Men der er ingen færdig opskrift på, hvad der er den bedste løsning, understreger John Mogensen.

Tal med livredderen

Man kan ikke helt gardere sig med hverken skilte eller flydespærringer. Der er altid en risiko forbundet med at bade i havet, understreger John Mogensen:

"Hver gang du tager en tur på stranden, skal du lave en risikovurdering. Det bedste du kan gøre er, altid at starte med at hilse på livredderen og spørge, om der noget man særligt skal passe på. Det er selvfølgelig særligt vigtigt, hvis man er turist eller besøgende og ikke kender de lokale forhold."

"Og så skal man holde sig inden for livredderområdet, der er markeret med rød/gule flag. Området kan sagtens variere fra dag til dag."

"Det er især revlehuller, også kaldet hestehuller, og strøm ved bølgebrydere og moler, man skal være opmærksom på. Revlehuller opstår ved pålandsvind, hvor tilbagestrømmen skyller hul i en revle. Pludselig træder man ud i et to meter dybt hul samtidig med en kraftig udadgående strøm."

Hvis det sker, skal man ikke forsøge at kæmpe imod, men bevare roen og svømme til siden, langs med stranden - og derefter ind til land igen.

"Der er mange bølgebryder langs Nordkysten. Her kan også opstå kraftig strøm, så for at være på den sikre side, tilrådes det at man holder sig minimum 15 meter væk fra disse bølgebrydere," lyder rådet fra John Mogensen.

Publiceret 06 July 2018 11:54