VIDEO: 50.000 tons broelementer er sendt via stålværkshavnen

Henriksen Shipping er ca. kvartvejs med håndtering af de i alt 500 bro-elementer til Fjordforbindelsen

Af
Anders Nordstrand

BROBYGGERI En gang om ugen anløber et skib ladet med 10-12 store broelementer til stålværkshavnen i Frederiksværk, hvor kæmpekranen hiver dem op af skibet og forsigtigt sætter dem på kajen.

"Én efter én og i en helt i bestemt orden, ellers bliver den nye bro ved Frederikssund jo samlet forkert," griner Teddy Folmer, CEO hos A. Henriksen Shipping A/S, mens han følger medarbejdernes indsats med at håndtere de ca. 100 tons tunge elementer, der produceres i Polen og sejles til Frederiksværk, hvorfra de transporteres videre på store lastbiler.

Knapt 500 broelementer skal 'ekspederes' i årets løb.

"Vi startede i februar og fortsætter året ud. Vi er ca. en fjerdedel henne i forløbet og har håndteret omkring 120 elementer, så det bliver til rigtig mange tons. Det specielle er, at et nyt bro-element støbes op ad det foregående for at de skal passe nøjagtigt, og derfor er det ikke tilfældigt, hvordan de anbringes på skibet og i hvilken rækkefølge, de hejses op af skibet og anbringes på kajen her i Frederiksværk," fortæller Teddy Folmer om logistik og timing i processen: Elementer skal naturligvis transporteres og anbringes ved byggepladsen i en bestemt orden, da man ikke lige kan flytte rundt med de tunge moduler, hvis de står forkert på kajen eller på selve Vejdirektoratets byggeplads ved Frederikssund.

Løfteopgaven varetages af den kæmpekran som shippingfirmaet købte sidste år og var en af årsagerne til at broelementerne skulle transporteres via Frederiksværk til Frederikssund.

"Havnens beliggenhed var passende, og kranens løfteevne på over 140 tons passede perfekt til opgaven. Det er helt sikkert en spændende opgave for vores virksomhed og et af de største enkeltprojekter i firmaets historie," fortæller direktøren, der har nu været ansat tre år i virksomheden med i alt 40 medarbejdere.

Ud over broelementerne håndterer A. Henriksen Shipping stål for Dansteel A/S i Frederiksværk og desuden betjenes en lang række kunder på havnen i Hundested med håndtering af bl.a. sten, grus, flis, briketter, kort sagt mange forskellige typer gods i begge havne.

"Opgaverne varetages af nogle super dygtige folk, og mange af dem har været i virksomheden mange år. Nogle er efterhånden ved at komme tættere pensionsalderen, og i fremtiden bliver der brug for yngre kræfter. Derfor vil vi gerne ansætte flere elever inden for havne- og terminalarbejderuddannelsen," slutter Teddy Folmer.

Publiceret 04 July 2018 15:52