Lærerformand Michael Bie Andersen: Jeg tror et “Ja” og en ny tillidsdagsorden er vejen til en central aftale.

Lærerformand Michael Bie Andersen: Jeg tror et “Ja” og en ny tillidsdagsorden er vejen til en central aftale.

Lokal lærerformand anbefaler “Ja”

Fredag begynder urafstemningen blandt landets lærere om OK18-forliget

Af
Kim Larsen

Kim Larsen

FOLKESKOLE Det er ikke den helt store begejstring og entusiasme, der kan mønstres blandt lærerne, når det gælder OK18-forliget. Et forlig, der blev indgået efter lange, seje forhandlinger i Forligsinstitutionen. Et forlig, som ikke bragte nogen løsning på den helt store udfordring: lærernes arbejdstid. Men kun en kommission, der i tiden frem til næste OK-forhandling i 2021 skal forsøge at finde frem til en ny arbejdstidsaftale. En aftale, så lærernes arbejdstid ikke længere skal være reguleret ved lov, som den blev efter lockouten i 2013.

Pilen peger mod et Ja

Selvom begejstringen for OK18-forliget kan ligge på et meget lille sted, så peger pilen dog i retning af et lærer-ja til resultatet. De fleste kredsformænd anbefaler et Ja. Det gælder også den lokale lærerformand Michael Bie Andersen, som er kredsformand for lærerne i Gribskov og Halsnæs. “Det er ikke det resultat lærerne havde håbet på, der er kommet ud af OK-forhandlingerne, men jeg tror på, at kommissionsarbejdet kan blive vejen frem til en arbejdstidsaftale, der passer til lærerarbejdet. Men det handler mest af alt om at vente og håbe, ” siger Michael Bie og fortsætter: “Hvis det bliver et nej, så får vi nok en lov 409 en gang til - måske med en halvårsnorm, som ingen egentligt ønsker sig og som passer dårligt til lærerarbejdet.” “Både jeg og kredsbestyrelsen anbefaler et Ja.” “Jeg har været på turné rundt på skolerne i Halsnæs, hvor der har været en god debat. Der er nogen, der stemmer nej, og der er også nogen, som ikke vil stemme.” “Folk har svært ved at forstå, hvorfor KL ikke vil indgå en arbejdstidsaftale for lærerne. Men vi opfordrer alle til at stemme. Folkeskolen har brug for en ny start, og jeg tror et ”Ja” og en ny tillidsdagsorden er vejen til en central aftale,” lyder det fra Michael Bie Andersen. Lærernes afstemning om OK18 foregår fra fredag 25. maj til søndag 3. juni. Danmarks Lærerforening har lokalt (Halsnæs og Gribskov) ca. 780 medlemmer, hvoraf nogle pensionerede. Det er dog kun de 540 aktive lærere, der kan stemme om OK18-forliget.

Lokal aftale skal forhandles

I tiden frem til en central arbejdstidsaftale kommer på plads, er det vigtigt med nogle gode lokale aftaler, understreger den lokale lærerformand: “Vi er så småt begyndt at snakke sammen for at se, om vi kan nå hinanden. Det håber jeg, vi kan.” ”Jeg håber, vi lokalt i Halsnæs Kommune kan være med til at vise vejen for de centrale parter – og få vækket tilliden ved at vise, at aftaler og tillid er vejen frem,” siger Michael Bie Andersen.

Publiceret 24 May 2018 00:00