Bien og blomsten...

Bien og blomsten...

Gaveregn til giftfri haver

Halsnæs Kommune udlodder gavekort blandt Halsnæsborgere, som tilmelder sig “Giftfri Have”

Her kan du tilmelde dig Giftfri Have

MILJØ Når du sprøjter med gift i din have, risikerer giften på et tidspunkt at ende i grundvandet. Også havens insekter kan blive påvirket af sprøjtemidlerne.

Halsnæs Kommune gennemfører lige nu en kampagne mod brug af sprøjtemidler i private haver.

Der er infomateriale i Borgerservice, på bibliotekerne og i Gjethuset, samt en konkurrence blandt tilmeldte til “Giftfri Have”.

Kampagnen bakkes op af Danmarks Naturfredningsforening samt Grønt Råd, der repræsenterer interessegrupper i Halsnæs Kommune, som beskæftiger sig med miljø- og naturspørgsmål.

Herudover gennemfører skoleelever fra 7. og 8. klasse en undersøgelse af omfanget af brug af sprøjtemidler.

Bliv giftfri og vind gavekort

Frem til 15. juni trækkes lod blandt alle de haveejere i Halsnæs, der har tilmeldt sig initiativet Giftfri Have via hjemmesiden giftfri-have.dk.

Hver uge trækkes lod om to gavekort à 500 kr. til lokalhandlen.

De første vindere af lodtrækningen er fundet Det første gavekort gik til Steffen Lunn fra Hundested, som tilmeldte sig Giftfri Have allerede i 2016, da han var på Krudtværksmarkedet i Frederiksværk.

“Jeg er i forvejen medlem af Danmarks Naturfredningsforening, og jeg støtter værdierne bag initiativet. Derudover synes jeg det er vigtigt at sikre levevilkårene for de vilde bier, som tilsyneladende har fået det vanskeligere. Det er vigtigt, at vi i vores haver sikrer et frirum for dem,” mener Steffen Lunn.

Giftfri formand

Anja Rosengreen, udvalgsformand for Miljø og Plan, er godt tilfreds med kommunens nye kampagne mod brugen af havegift.

“Vi skal passe på naturen, fordi naturen er vigtig, og det i sidste ende falder tilbage på os selv, hvis vi ikke gør det. Derfor skal vi ikke tilføre vores natur giftstoffer. Giften påvirker den balance, der er naturligt er mellem planter, blomster og dyr. Giften optages i dyrene og siver ned i vores grundvand, så vi til sidst i praksis ender med at forgifte os selv,” siger udvalgsformand Anja Rosengreen.

“Jeg har aldrig selv brugt gift i haven. Det er noget jeg har fået med hjemmefra - fra min mor og far. Det gælder om at passe på naturen, og så må man se på det manuelle lugearbejde som gratis motion,” fortsætter Anja Rosengreen.

Aflever gift på genbrugspladsen

Har du som haveejer noget gift stående, så kan det afleveres som “farligt affald” på din lokale genbrugsplads. Her vil det blive bortskaffet på forsvarlig vis.

kil@lokalavisen.dk

Publiceret 24 May 2018 00:00