Fra v.: Instruktør Anders Jönsson, kursist Klaus Olsen, sundhedskonsulent Kirsten Müller og instruktør Jeanette Rohde. Foto: JP Thiede

Fra v.: Instruktør Anders Jönsson, kursist Klaus Olsen, sundhedskonsulent Kirsten Müller og instruktør Jeanette Rohde. Foto: JP Thiede

Kursus om job og sygdom:

At bryde de onde cirkler

Kommunens kurser ’lær at tackle job og sygdom’ er hjælp til selvhjælp og har hjulpet adskillige kursister i praktik eller job

Af
Jens Patrick Thiede

JOG & SYGDOM “Jeg er blevet mere åben omkring min sygdom, og det gavner mig, når jeg søger arbejde. Arbejdsgiverne er bedre til at holde døren åben, og jeg er også blevet bedre til at sige stop, hvis jeg ikke kan klare et arbejde.”

“Desuden fandt jeg ud af, at der var andre, der havde det ligesom eller sværere end mig. Det var grænseoverskridende at møde op i starten, men jeg klarede det.”

Sådan siger Klaus Olsen, der lider af stress, depression og angst. Han har senest deltaget i et af kommunens kurser med titlen 'Lær at tackle job og sygdom'.

Kurset henvender sig til borgere over 18 år, der har en langvarig sygdom, og som er sygemeldt eller i risiko for at blive det, er kontanthjælpsmodtager, i et jobafklaringsforløb eller lignende.

Formålet er at lære kursisterne at 'styre din sygdom og ikke omvendt'.

En succes

På kurset lærer kursisterne at tackle sygdom og overkomme de forhindringer, der kan være i deres job- og sygdomssituation.

Meningen er, at kurset skal være hjælp til selvhjælp, så deltagerne bliver bedre til at tage ansvar for deres egen situation.

Dette foregår blandt andet via handleplaner, som sætter konkrete og realistiske mål.

“Det kan give selvtillid at sætte små mål og nå dem, i stedet for at sætte for store mål,” siger Klaus Olsen.

Kirsten Müller, Sundhedskonsulent i Halsnæs Kommune, evaluerer på kurset således:

“Resultaterne viser, at kursisterne overordnet vurderer, at indholdet er meget relevant for deres situation, at det er rart at møde andre med lignende problemstillinger. En stor del af kursisterne er blevet bedre til at sætte mål, lave problemløsning samt blevet i stand til at gøre noget ved deres situation.”

“Flere kursister har udtalt, at hvis det ikke havde været for kurset, var de ikke kommet i praktik eller job.”

Giver værktøjer

Kurset ledes af to instruktører, der selv kender til at have en langvarig sygdom inde på livet. De ved derfor, hvordan det er, når sygdom begrænser mulighederne for at arbejde. Derudover har de taget en instruktøruddannelse.

En af instruktørerne hedder Anders Jönsson. Han har selv været kursist på kurset.

“Jeg arbejdede et års tid med de værktøjer, jeg fik på kurset, og det virkede. Jeg fik et job.”

“Kurset fik mig til at indse, at jeg var i det forkerte job, så efter kurset fik jeg et nyt job og valgte senere at blive instruktør efter aftale med kommunen, så jeg nu kan dele ud af mine erfaringer.”

Jeanette Rohde er borgerkonsulent på kommunen og er også instruktør.

Hun var tidligere ude for en ulykke og blev opfordret til at blive instruktør, da hun havde erfaring med at skulle vende tilbage til arbejde efter bilulykken .

“Der er nogle redskaber i, hvordan man snakker med sine ledere og kolleger, når man vender tilbage på arbejde. Det ville jeg godt have haft dengang. Kursisterne er også gode til at støtte og vejlede hinanden,” siger hun.

Kirsten Müller uddyber:

“Vores sagsbehandlere oplever, at deltagerne efter kurset mere anser kommunen som samarbejdspartner. Kurset giver bevidsthed om, at man selv kan bidrage til sin sag.”

Udbydes i efteråret

Der er mellem 12-18 deltagere på kurset, som mødes seks gange á to en halv time.

Siden Halsnæs Kommune startede det første kursus i 2007, har ca. 450 borgere været igennem et eller flere af kurserne.

I alt var der 75 tilmeldte kursister til et af kurserne i 2017, heraf var der 46, der gennemførte, og 29 der faldt fra.

Kurset udbydes igen i efteråret 2018, og alle kan melde sig til. Kontakt sundhedskonsulent Kirsten Müller på mobil 20350168 eller mail kimu@halsnaes.dk.

“Det kan også være relevant for arbejdsgiverne at henvise til kurset, hvis de har ansatte med sygdom eller mange sygedage,” siger Kirsten Müller og understreger, at der er tale om et frivilligt tilbud.

Publiceret 09 May 2018 15:15

SENESTE TV