Her har vi Hotel Royal

Af
Kim Larsen

Kim Larsen

LOKALHISTORIE I avisen 5. december (samt netavisen) bragte vi et par gamle postkort fra Centralhotellet, der lå på hjørnet af Nørregade og Kirkegade i Frederiksværk. Vi efterlyste i den forbindelse yderligere oplysninger omkring Centralhotellets historie. Artiklen har fundet vej til Grethe Balslev i Farum, som oprindelig er fra Frederiksværk. Hun fortæller: “Mine bedsteforældre på min mors side, Robert og Anna Hansen, købte hotellet i Kirkegade i 1933 og drev det i ca. 20 år. Jeg kan desværre ikke selv huske noget fra dengang, da jeg var for lille.” “Jeg har aldrig hørt det omtalt som andet end Hotel Royal. Jeg sender et foto af hotellet, da det hed Hotel Royal. Det har min far, Poul Balslev (1917-2009) sikkert taget, da han var en ivrig amatørfotograf.” “I øvrigt boede min farfar, Laurits Balslev, som var praktiserende læge, i Kirkegade nr. 7, som dengang var lægebolig. Så mine forældre legede sammen som børn og blev i 1942 gift i Frederiksværk Kirke, men det er en anden historie,” skriver Grethe Balslev videre. Billedet af Hotel Royal er meget interessant, idet der tilsyneladende ikke findes nogen billeder af ejendommen fra denne periode i billedarkivet arkiv.dk. Heller ikke på den populære Facebook-side “Frederiksværk fra dengang det var før” dukker fotos op ved en søgning på Hotel Royal. Af bogen “Historiske huse i Frederiksværk” fremgår det, at restauratør Niels Robert Hamsen overtog ejendommen 2/9 1933, hvilket stemmer med Grethe Balslevs oplysning. Ejendommen blev 15/13 1947 købt af Frederiksværk Sparekasse, men Hotel Royal har tilsyneladende eksisteret helt frem til 1957. Det fremgår af en søgning på Rigsarkivet, der ligger inde med gæsteprotokollen 1947-1957 for Hotel Royal i Frederiksværk. Ejendommen købes 7/1 1958 af Irma Fabrikkerne A/S, som ombygger hjørneejendommen til en moderne Irma-butik med stor glasfacade mod Nørregade.


Publiceret 10 January 2018 00:00

Halsnæs Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Halsnæs Avis
SENESTE TV

Festival med politikor og Tæsk

HIMMELSTORM Årets Himmelstorm Festival i Torup kører med temaet På Tværs i et meget varieret program: I år står den på politikor, punkrock, kontroversielt feminsitsik hip-hop som lover "tæsk til alle", hollandsk afro-disco, et multi-etnisk kvindeorkester, en kælkebakke, kunst på tværs og meget mere.

"Derfor spænder programmet helt fra den kontroversielle rapper Nikoline - som i den grad fik medie-opmærkshed med singlen "Flertallet er dumme" til Københavns politikor, som består af 15 unifomerede syngende politibetjente, som synger trestemmigt kor og til "Forbidden Orchestra", som er 5 kvinder fra 5 forskellige lande, som spiller på instrumenter, som er kontroversielle eller forbudt for kvinder at spille på i deres hjemland," udtaler Maria Smidt, som er en del af Himmelstorms bookinggruppe.

På programmet er blandt andet Rest in Beats, Sonja Hald, Bite the bullet, Verdensmænd, Aksglæde, De Onde i børnekoncert med bl.a. Carl Quist Møller og Tobias Trier, Nexø, Arp Frique

"Vi glæder os meget til dette års festival, som i år ikke har et decideret hovednavn bortset fra det svenske reggae-band helt off, som nok er mere kendte i deres hjemland, da de ofte bliver gæstet af den svenske rapper Timbuktu. Vi kan dog ikke regne med at Timbuktu kommer med på himmelstorm - men man har jo lov at håbe", tilføjer Maria Smidt.

Himmelstorm løber af stablen d. 27. -29. juli i Økosamfundet Dyssekilde, og billetsalget er i gang på billetto.dk.