Halsnæs følger havørredens færd:

Det gør du, hvis du fanger en mærket fisk

Halsnæs Kommune er de næste par år med i en undersøgelse af havørreders vandring i Roskilde Fjord

HAVMILJØ Halsnæs Kommune er de næste par år med i en undersøgelse af havørreders vandring i Roskilde Fjord ved hjælp af fisk udstyret med akustiske sendere. Kortlægningen er del af forskningen ved DTU Aqua - Danmarks Tekniske Universitet.
Det skriver Halsnæs Kommune i en pressemeddelelse.
Halsnæs Kommune bidrager sammen med kommunerne Roskilde, Lejre, Hillerød og Frederikssund, samarbejdsprojektet Fishing Zealand og fisketegnsmidlerne til undersøgelsen, der skal afdække, hvor havørrederne i Roskilde Fjord bevæger sig hen på de forskellige tidspunkter af året.
Fiskene får indopereret en lille akustisk transmitter, der skal sende til lytteposter placeret forskellige steder rundt om i fjorden. Selve operationen foregår under bedøvelse og tager ca. 5-7 minutter.
Fisken bliver undervejs overskyllet med vand, og når fisken vågner op efter operationen, bliver den straks genudsat i fjorden.
LÆS OGSÅ: Lystfisker i gylden rekordfangst

50 fisk i undersøgelsen

De første af i alt 50 fisk sættes ud i slutningen af 2017. Undersøgelsen anvender lokale fisk fra Langvad Å i bunden af Roskilde Fjord.
I løbet af de næste år fra 2017-2019 kortlægges havørredernes vandring ved hjælp af lytteposterne, der registrerer fiskene, når de svømmer i nærheden, og vandtemperaturen det pågældende sted. Til sommer forventes de første foreløbige resultater af målingerne.
Fiskeundersøgelsen i Roskilde Fjord foregår i et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU Aqua), Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK), Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord samt Fishing Zealand, der står for den praktiske del af undersøgelsen.

Hvis du fanger en

Hvis du som lystfisker kommer til at fange en af de havørreder, som er med i undersøgelsen, er de lette at genkende, idet den mangler den bageste rygfinne før halen, den såkaldte fedtfinne (se foto), som er klippet af i forbindelse med operationen.
Sådan skal du gøre, hvis du fanger en fisk uden fedtfinne:
-Sæt fisken ud igen, hvis den stadig er i live.
-Hvis fisken ikke er egnet til genudsætning, vil DTU Aqua gerne have besked. På hjemmesiden www.fiskepleje.dk kan du læse mere om, hvordan du indrapporterer fundet og kan få en lille dusør (søg på “fedtfinne”).
Læs mere om havørredprojektet på Fishing Zealands hjemmeside på http://fishingzealand.dk/.

jent@lokalavisen.dk

null

Publiceret 29 November 2017 15:15

Halsnæs Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Halsnæs Avis
SENESTE TV

Festival med politikor og Tæsk

HIMMELSTORM Årets Himmelstorm Festival i Torup kører med temaet På Tværs i et meget varieret program: I år står den på politikor, punkrock, kontroversielt feminsitsik hip-hop som lover "tæsk til alle", hollandsk afro-disco, et multi-etnisk kvindeorkester, en kælkebakke, kunst på tværs og meget mere.

"Derfor spænder programmet helt fra den kontroversielle rapper Nikoline - som i den grad fik medie-opmærkshed med singlen "Flertallet er dumme" til Københavns politikor, som består af 15 unifomerede syngende politibetjente, som synger trestemmigt kor og til "Forbidden Orchestra", som er 5 kvinder fra 5 forskellige lande, som spiller på instrumenter, som er kontroversielle eller forbudt for kvinder at spille på i deres hjemland," udtaler Maria Smidt, som er en del af Himmelstorms bookinggruppe.

På programmet er blandt andet Rest in Beats, Sonja Hald, Bite the bullet, Verdensmænd, Aksglæde, De Onde i børnekoncert med bl.a. Carl Quist Møller og Tobias Trier, Nexø, Arp Frique

"Vi glæder os meget til dette års festival, som i år ikke har et decideret hovednavn bortset fra det svenske reggae-band helt off, som nok er mere kendte i deres hjemland, da de ofte bliver gæstet af den svenske rapper Timbuktu. Vi kan dog ikke regne med at Timbuktu kommer med på himmelstorm - men man har jo lov at håbe", tilføjer Maria Smidt.

Himmelstorm løber af stablen d. 27. -29. juli i Økosamfundet Dyssekilde, og billetsalget er i gang på billetto.dk.