Danseaftale skal genforhandles

Sjældent har byrødderne danset så meget ude af takt, som da en aftale omkring folkedansernes fejltrin til 550.000 kroner skulle landes

Af
Kim Larsen

Kim Larsen

POPPELHUSET “En politisk varm kartoffel”. Sådan beskrev Halsnæs Avis den sag, som har kostet Hundested Folkedansere 550.000 kroner i manglende LAG-tilskud, forud for tirsdagens byrådsmøde. Men det er faktisk en underdrivelse: Kartoflen er skoldhed! Sjældent har byrådets politikere været så meget på kant af hinanden som i denne sag, hvor en mundtlig aftale indgået mellem GDV (Hundested Folkedansere) og Steen Hasselriis og Helge Friis skulle konfirmeres. En aftale, der indebærer, at GDV skal tilbagebetale 300.000 kroner til Halsnæs Kommune (som har udlagt de 550.000 kroner), mens de resterende 250.000 eftergives af kommunen.

S ønsker genforhandling

Sagen kunne være landet her, hvis byrådet havde taget aftalen til efterretning. Men hos socialdemokraterne har man fået en ny idé, siden aftalen med folkedanserne: Hvis kommunen ’køber sig ind’ i Poppelhuset, som danserne har fuld brugsret over, så kan GDV betale resten af gælden til kommunen på denne måde. Herved kan andre foreninger i kommunen få glæde af Poppelhuset, og samtidig giver man GDV en yderligere håndsrækning. Det kræver en genforhandling af GDVs brugsretsaftale for Poppelhuset. På byrådsmødet justerede socialdemokraterne forslaget, så en deling af brugsretten til Poppelhuset ikke nødvendigvis betyder afskrivning af hele kommunens udlæg.

God økonomi i GDV

Socialdemokraternes forslag om en genforhandling med GDV blev mildest talt ikke modtaget særligt positivt af Venstre og Dansk Folkeparti. Walter Christophersen (DF) satte stort spørgsmålstegn ved, om folkedansernes økonomi er i så dårlig forfatning, at det berettiger til, at kommunen eftergiver 250.000 kroner . Han remsede nogle tal op fra GDVs regnskab, som byrådets medlemmer forud for mødet havde fået udleveret. Det fremgik, at GDV i årene 2014-2015-2016 har haft et overskud på i alt 696.000 kroner. På den baggrund er der ikke belæg for at give foreningen endnu bedre vilkår, understregede Walter Christophersen: “Træk jeres forslag,” sagde han til socialdemokraterne. Thomas Møller Nielsen (V) sammenlignede socialdemokraternes forslag med Allan Simonsens tangotrin i “Vild med Dans”. Han konkluderede, at der var tale om “en rigtig stor vennegave” betalt af skatteyderne. Der er tale om forskelsbehandling, “som vil kunne sætte en lavine af sager i gang”, forudså Thomas Møller Nielsen og slog fast: “Der er ingen grund til at sende aftalen retur, for der er penge i foreningen.”

Kammerateri

Beskyldninger om kammerateri blandt socialdemokraterne blev kun pakket en anelse ind: “GDVs formand, Hans-Jørgen Larsen, er tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Der er vel ikke tale om kammerateri?,” lød det retorisk fra Walter Christophersen. Også Mette Kjerulf-Jensen (V) brugte ordet: “Og så kan man måske tænke sig lidt til, om der foregår noget kammerateri. Det er helt klart den opfattelse jeg fik, da jeg så det her.” “Kammerateri? Det er det, folk gå og snakker om. Men det kan jeg ikke tro,” sagde Thomas Møller Nielsen i et tonefald, der lød som om, at det kunne han godt.

Helge ’afsløret’

Byrådsmødets højdepunkt, eller måske lavpunkt, indtraf da Walter Christophersen, for at underbygge hypotesen om kammerateri, afslørede, at han har set Helge Friis sælge fiskefiletter til fordel for GDV. Og ikke nok med det, Helge Friis har også optrådt i folkedanserdragt! Walter Christophersen fremlagde sit bevis i form af et billede af daværende borgmester Helge Friis i fuldt folkedanserornat. Et foto fra åbningen af folkedansernes landsstævne i Hundested i 2013.

11-10 for genforhandling

Både Lisbet Møller (Enhedslisten) og Qasam Ahmad (Alternativet) indrømmede, at GDVs fine regnskabstal kom bag på dem, men de bakkede alligevel vel op om Socialdemokratiets forslag om genforhandling af aftalen med GDV. Det samme gjorde SFs Anja Rosengreen, som understegede, at der skal være lige vilkår for alle foreninger. Derfor er det også fint nok at sparke sagen til hjørne, så man kan tænke sig godt om, sagde hun. Det blev præcisret, at hvis GDV ikke ønsker at dele ud af sin brugsret til Poppelhuset, så står den nuværende aftale ved magt. Altså tilbagebetaling af 300.000 kroner til Halsnæs Kommune og eftergivelse af 250.000 kroner. Herefter blev Socialdemokraternes forslag om genforhandling med GDV vedtaget med 11-10.

Se foretillingen

Det er umuligt her at få alle nuancer med i denne farverige debat. Vil du opleve hele forestillingen, så klik ind på kommunens hjemmeside halsnaes.dk. Varighed: 1 time og 12 minutter - inklusiv 5 minutters time out.

Publiceret 13 September 2017 00:00

Halsnæs Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Halsnæs Avis
SENESTE TV

Festival med politikor og Tæsk

HIMMELSTORM Årets Himmelstorm Festival i Torup kører med temaet På Tværs i et meget varieret program: I år står den på politikor, punkrock, kontroversielt feminsitsik hip-hop som lover "tæsk til alle", hollandsk afro-disco, et multi-etnisk kvindeorkester, en kælkebakke, kunst på tværs og meget mere.

"Derfor spænder programmet helt fra den kontroversielle rapper Nikoline - som i den grad fik medie-opmærkshed med singlen "Flertallet er dumme" til Københavns politikor, som består af 15 unifomerede syngende politibetjente, som synger trestemmigt kor og til "Forbidden Orchestra", som er 5 kvinder fra 5 forskellige lande, som spiller på instrumenter, som er kontroversielle eller forbudt for kvinder at spille på i deres hjemland," udtaler Maria Smidt, som er en del af Himmelstorms bookinggruppe.

På programmet er blandt andet Rest in Beats, Sonja Hald, Bite the bullet, Verdensmænd, Aksglæde, De Onde i børnekoncert med bl.a. Carl Quist Møller og Tobias Trier, Nexø, Arp Frique

"Vi glæder os meget til dette års festival, som i år ikke har et decideret hovednavn bortset fra det svenske reggae-band helt off, som nok er mere kendte i deres hjemland, da de ofte bliver gæstet af den svenske rapper Timbuktu. Vi kan dog ikke regne med at Timbuktu kommer med på himmelstorm - men man har jo lov at håbe", tilføjer Maria Smidt.

Himmelstorm løber af stablen d. 27. -29. juli i Økosamfundet Dyssekilde, og billetsalget er i gang på billetto.dk.