Steffen Jensen vil sætte sig på borgmesteropgave

“Borgmesteren har ikke længere flertal, derfor er det naturligt, at jeg overtager budgetprocessen,” siger socialdemokraternes borgmesterkandidat Steffen Jensen

Af
Kim Larsen

Kim Larsen

BUDGET Det er borgmesteren, der fremlægger et budgetforslag, og det er borgmesteren, der efterfølgende indkalder andre partier til forhandlinger. Og det er borgmesteren, som til sidst fremlægger et budget, som han eller hun kan skaffe flertal for.
Sådan plejer det at være, når landets kommuner hvert efterår lægger budget for det kommende år.
Men i Halsnæs Kommune har borgmester Steen Hasselriis (V) ikke længere flertal i byrådet, efter Qasam Ahmad den 1. februar overtog pladsen efter Hanne Kjær Knudsen.
Qasam Ahmad var nemlig skiftet fra Venstre til Alternativet. Selvom han betegner sig selv som grøn, så har han i overvejende grad stemt sammen med den røde fløj.
Den nye politiske situation får nu også indflydelse på budgetprocessen.

Vil invitere alle partier

Borgmester Steen Hasselriis vil efter borgermødet mandag 18. september indkalde de øvrige partier ét ad gangen til forhandlinger om budgettet.
Men Socialdemokraternes borgmesterkandidat Steffen Jensen har ikke tænkt sig at vente på en invitation fra borgmesteren. Han vil selv indkalde til forhandlinger:
“Det bliver mig, der inviterer borgmesteren til forhandlinger. Borgmesteren har ikke længere flertal, derfor er det naturligt, at jeg tager initiativet og overtager budgetprocessen,” siger Steffen Jensen og tilføjer:
“Jeg ser gerne et bredt flertal og vil invitere alle partier til forhandlinger.”
Socialdemokraterne har forud for de kommende budgetforhandlinger allerede holdt et fællesmøde med SF, Enhedslisten og Alternativet, men der er ikke på forhånd indgået nogen rød-grøn budgetaftale.

Mere forebyggelse

“Budgettet skal hænge sammen økonomisk. Det er et stramt budget, fordi der er indarbejdet store udgifter på det sociale område,” fortæller Steffen Jensen og fortsætter:
“Vi tager udgangspunkt i samme basisbudget som borgmesteren. Det betyder, at der skal findes reduktioner på 6,7 mio. kroner, før det hænger sammen.”
“Faktisk lægger vi op til flere reduktioner, fordi vi vil afsætte ca. 1 mio. kroner ekstra til forebyggelse og tidlig indsats.”
En stor post i budgettet de kommende år er renovering af 'Enghaveskolen' eller byggeri af ny skole:
“Der skal sættes penge af under alle omstændigheder. Den rigtige løsning er nok at bygge nyt, men om den rigtige placering er Rådhusparken eller det nuværende Enghaveområde er for tidligt at sige. Skolens personale, elever og forældre skal også høres, og der skal laves flere undersøgelser af f.eks. trafikforhold.”

Dækningsafgift

Det nye flertal i byrådet åbner også op for at genindføre dækningsafgiften i Halsnæs Kommune.
Men selvom der er flertal for det, så er det langt fra sikkert, at det kan lade sig gøre:
“Det samlede skattetryk i kommunerne må ikke stige, så det ser svært ud at få lov at sætte den op med noget, som giver mening. Vi budgetterer ikke med nogen indtægt her,” siger Steffen Jensen og tilføjer:
“Men vi søger alligevel. Får vi lov til en dækningsafgift på f.eks. 5 promille, giver det en indtægt på 5 mio. kroner årligt. Så kan vi låne tilsvarende mindre.”

Publiceret 12 September 2017 00:00

Halsnæs Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Halsnæs Avis
SENESTE TV

Festival med politikor og Tæsk

HIMMELSTORM Årets Himmelstorm Festival i Torup kører med temaet På Tværs i et meget varieret program: I år står den på politikor, punkrock, kontroversielt feminsitsik hip-hop som lover "tæsk til alle", hollandsk afro-disco, et multi-etnisk kvindeorkester, en kælkebakke, kunst på tværs og meget mere.

"Derfor spænder programmet helt fra den kontroversielle rapper Nikoline - som i den grad fik medie-opmærkshed med singlen "Flertallet er dumme" til Københavns politikor, som består af 15 unifomerede syngende politibetjente, som synger trestemmigt kor og til "Forbidden Orchestra", som er 5 kvinder fra 5 forskellige lande, som spiller på instrumenter, som er kontroversielle eller forbudt for kvinder at spille på i deres hjemland," udtaler Maria Smidt, som er en del af Himmelstorms bookinggruppe.

På programmet er blandt andet Rest in Beats, Sonja Hald, Bite the bullet, Verdensmænd, Aksglæde, De Onde i børnekoncert med bl.a. Carl Quist Møller og Tobias Trier, Nexø, Arp Frique

"Vi glæder os meget til dette års festival, som i år ikke har et decideret hovednavn bortset fra det svenske reggae-band helt off, som nok er mere kendte i deres hjemland, da de ofte bliver gæstet af den svenske rapper Timbuktu. Vi kan dog ikke regne med at Timbuktu kommer med på himmelstorm - men man har jo lov at håbe", tilføjer Maria Smidt.

Himmelstorm løber af stablen d. 27. -29. juli i Økosamfundet Dyssekilde, og billetsalget er i gang på billetto.dk.