Hilsen fra sommerlandet

Tag børnene med på overnatning i skoven, anbefaler Rasmus Stoklund

SOMMERBREV Rasmus Stoklund, der er socialdemokratisk folketingskandidat i Halsnæs og Frederikssund har sammen med familiens yngstemand, Malik, indført en ny tradition. Hver sommer tager de på en 24-timers tur i skoven for at finde vinbjergsnegle, biller og andre insekter samt sove i shelter eller telt og grille pølser over bål. “Sidste år var vi i Store Lyngby Skov ved Ølsted. Her er fine shelters og en stor bålhytte,” fortæller Rasmus Stoklund. Men i år gik turen længere nordpå fortsætter han: “I år har vi været i Ullerup Skov uden for Hundested. Det var lidt af en kontrast af tage fra havnefesten, hvor der var flot fremmøde til slidskeræset og så komme ud i skoven, hvor man kun hører vinden i trækronerne.” Det er hjemmesiden www.oplevhalsnaes.dk, der giver inspiration til turene: “Her er en god oversigt over lejrpladser og steder med shelters, og jeg kan virkelig anbefale at tage børnene med på sådan en tur. Det er en hyggelig måde at være sammen på, og små børn elsker jo at lede efter insekter, samle grene i skovbunden til bålet og spise ude.” Malik og Rasmus har dog en lidt forskellig holdning til, hvor længe en tur i skoven skal vare. “Malik synes vi skulle være blevet i skoven til det bliver vinter, for som han siger, så har vi jo ikke en så god legeplads derhjemme, som den store naturlegeplads i Ullerup Skov. Men jeg synes nu, at det er meget passende med en enkelt overnatning. Meget længere kan køleelementerne i vores køletaske vist heller ikke klare,” vurderer Rasmus Stoklund. Resten af sommerferien skal familien bruge på at gøre hjemmet klart til, at familien forøges i august, og så går turen til Nordjylland. “Vi skal sætte puslebord op, samle babyseng og meget andet. Og så skal vi en tur til Nordjylland, hvor vi skal ud til Vesterhavet ved Blokhus og en tur i Fårup Sommerland. Min barndoms sommerferier gik altid til Saltum mellem Blokhus og Løkken, hvor min farmor og farfar havde et lille sommerhus. Jeg har mange gode sommerminder, der er forbundet med Jammerbugten, og heldigvis synes Anna og Malik også, at det bliver hyggeligt,” slutter Rasmus Stoklund.. kil@lokalavisen.dk


Rasmus Stoklund og søn på ’overlevelestur’ i Ullerup Skov.

Rasmus Stoklund og søn på ’overlevelestur’ i Ullerup Skov.

Publiceret 11 July 2017 00:00

Halsnæs Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Halsnæs Avis
SENESTE TV

DEBAT:

Vi skal opdrætte flere fisk

Af Brian Thomsen, direktør Dansk Akvakultur

HAVBRUG Vi er blevet bedre til at spise fisk, men vi skal gerne spise meget mere. Faktisk skal vi helst spise 350 gram fisk om ugen. Fisk er godt for hjertet, og det er en god kilde til proteiner, vitaminer og næringsstoffer. 

Men vi udfordres af, at der ikke er fisk nok i havene til at dække det voksende behov. Akvakultur hjælper med at lette presset på de vilde fisk og tegner sig for ca. halvdelen af de fisk, der hvert år spises verden over – og tallet vokser fortsat. Uden akvakultur ville der ikke være nok fisk til en voksende global befolkning. 

Danske havbrug er en miljøvenlig og ressourceeffektiv animalsk produktion med et lavt klimaaftryk pr. produceret kilo fisk. Alle videnskabelige undersøgelser viser, at der ikke kan registreres en negativ påvirkning af økologisk tilstand i havstrategiområder omkring havbrugene, og havbrugssektoren vil endvidere bidrage med flere fisk samt værdi, vækst og nye arbejdspladser i landdistrikterne.

Brede flertal i Folketinget har vedtaget tiltag, der skal understøtte vækst i danske havbrug. Tiltagene sikrer en god balance mellem benyttelse og beskyttelse af vores miljø- og naturressourcer.

Flere modstandere har desværre valgt at føre skræmmekampagne med falske påstande. Det gælder bl.a. Kirstine Bille (SF) i et debatindlæg den 16. maj. Det er ærgerligt, for det forplumrer en relevant debat om, i hvilket omfang vi ønsker at spise fisk, der er opdrættet under hensyntagen til strenge EU og nationale regler, eller om vi ønsker at behovet skal dækkes af import fra tredjelande.

I forhold til udtalelserne fra Kirstine Bille, så er fakta som følger:

Muslingeopdræt skal ikke løse problemer med lakselus, medicinrester og kobber af den simple årsag, at de danske havbrug ikke har problemer med hverken lakselus, medicinrester og kobber. Havbrugene skal overholde deres miljøgodkendelser og fødevarereglerne ligesom andre virksomheder. 

De nyeste videnskabelige undersøgelser viser, at der et miljømæssigt råderum i Kattegat på over 3.000 tons kvælstof. Derfor er der plads til at udlede ekstra 800 tons kvælstof fra nye havbrug. Det skal også nævnes, at de danske vandområder påvirkes af kvælstoftilførsler fra andre lande. I de åbne vandområder udgør de samlede danske bidrag ned til 1 %.

Det faglige netværk om marine virkemidler, som bl.a. omfatter en række universiteter, har vurderet, at muslingeopdræt er testet og klar til anvendelse. Muslingeopdræt kan være relevant i vandområder, hvor der ikke er et miljømæssigt råderum. Det gælder fx i mange kystnære vandområder.

Det er positivt, at Kirstine Bille, SF, debatterer fødevareproduktion og havbrug. Dansk Akvakultur deltager gerne i debatten, men vi vil insistere på, at debatten føres på et sagligt og fagligt grundlag og ikke med skræmmekampagne og udokumenterede påstande om fx lakselus og ødelagte badestrande.