St. Karlsmindevej får ikke permanente fartvisere

I stedet køber kommunen to ekstra mobile fartvisere... Fartmålinger på St. Karlsmindevej viser, at minimum 15 procent kører stærkere end de tilladte 50 km/t

Af
Kim Larsen

TRAFIK Der har i lang tid været stor bevågenhed omkring farten på St. Karlsmindevej. Beboere mener, at der køres alt for stærkt med flere trafikuheld til følge. Sagen har været helt oppe i Halsnæs Byråd, hvor et flertal på 11-10 i november 2016 vedtog at fjerne en trafikchikane, der er blevet påkørt adskillige gange. Chikanen var placeret forkert og udgjorde i sig selv en fare for trafiksikkerheden, mente Venstre og Dansk Folkeparti. Efterfølgende meldte borgmester Steen Hasselriis ud, at den omdiskuterede chikane på St. Karlsmindevej ville blive afløst af en af kommunens mobile fartmålere. “Mange mener, at en fartmåler er den rette løsning, så det bliver permanent. Eller indtil der kommer nye oplysninger om noget, der måtte være bedre for trafiksikkerheden,” udtalte Steen Hasselriis. Det har været så som så med permanentheden, for Halsnæs Kommune råder kun over fire mobile fartvisere, og der er mange andre steder i kommunen, hvor farten er for høj. På den baggrund har borgmesteren nu ønsket opsat to permanente fartvisere på St. Karlsmindevej. En på bakken nær Fjordbakken, hvor der tidligere var en chikane, og en ud for Sirgræsvej. Det er Udvalget for Miljø og Teknik, der har beslutningskompetencen på området. Her blev sagen drøftet tirsdag 13. juni.

Permanent eller mobil?

Da sagen var i byrådet i november, forelå ingen fartmålinger for St. Karlsmindevej. Det gør der nu. I otte dage er trafik og fart blevet målt ud for St. Karlsmindevej 152. St. Karlsmindevej ligger i byzone med hastighedsbegrænsning på 50 km/t, men der er skilte med anbefalet 40 km/t på en lang strækning. Fartmålingerne viste en gennemsnitshastighed på 43,6 km/t. 85 procent kørte med en hastighed på under 53,2 km i timen. Med andre ord, har minimum 15 procent af trafikanterne kørt stærkere end de tilladte 50 km/t. “Umiddelbart er der ikke noget alarmerende ved hastighedsmålingen eller uheldsstatistikken på St. Karlsmindevej. En permanent fartviser vil som nævnt have en yderligere positiv effekt på trafiksikkerhede på strækningen, men kan formentlig få større effekt på andre strækninger i kommunen med flere uheld,” lyder forvaltningens vurdering til udvalget. På den baggrund anbefaler forvaltningen, at der i stedet for to permanente fartvisere på St. Karlsmindevej investeres i to ekstra mobile fartvisere. Hermed vil kommunen komme til at råde over seks mobile fartvisere.

I stedet for faste fartmålere på St. Karlsmindevej, investeres i to ekstra mobile fartmålere, der kan opsættes rundt omkring på de kommunale veje efter behov. Arkivfoto fra Nyvej.

I stedet for faste fartmålere på St. Karlsmindevej, investeres i to ekstra mobile fartmålere, der kan opsættes rundt omkring på de kommunale veje efter behov. Arkivfoto fra Nyvej.

Politisk kluddermor

Der var ikke enighed i Miljø- og Teknikudvalget om sagen. Når de lokale politikere er uenige, går skillelinjen som regel mellem de blå og de røde - men ikke i denne sag: Venstres to medlemmer af udvalget, Michael Thomsen og Jan Eriksen, samt Enhedslistens Lisbet Møller stemte for borgmesterens forslag om permanente fartvisere på St. Karlsmindevej. Imod stemte de to socialdemokrater Steffen Jensen og Annette Westh samt de to fra Dansk Folkeparti Walter Christophersen og Ole Wedel Nielsen. Borgmesteren forslag blev derfor nedstemt 4-3. Herefter vedtog udvalget i enighed at investere i to ekstra mobile fartmålere. FAKTA Fartvisere medfører, ifølge undersøgelser fra Vejdirektoratet, et gennemsnitsfald på ca. 5 km/t.

Publiceret 16 June 2017 00:00

Halsnæs Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Halsnæs Avis
SENESTE TV