Else Johansen: “Jeg sidder gerne og småsnakker indimellem. Det siges, at hørelsen er det sidste, der forsvinder.” Foto: Kim Larsen.

Else Johansen: “Jeg sidder gerne og småsnakker indimellem. Det siges, at hørelsen er det sidste, der forsvinder.” Foto: Kim Larsen.

“Ingen synes, man skal dø alene”

Frivillige i Vågetjenesten holder i hånden den sidste tid, hvis ikke der er nogen pårørende til at gøre det

Af
Kim Larsen

Kim Larsen

FRIVILLIGE Et par gange om måneden er der bud efter vågetjenesten i Halsnæs, så ringer telefonen hos Else Johansen. Hun er koordinator for de i øjeblikket 10 frivillige i vågetjenesten under Røde Kors Halsnæs. “Ingen synes, man skal dø alene,” fastslår Else Johansen og fortsætter: “Jeg kunne godt ønske, at vi var 20 frivillige. Så havde vi mulighed for at dække mere af døgnet. Og lige nu burde vi være to steder på en gang, det kan vi heller ikke.“ “ Vi har også måttet sige nej til Hjemmeplejen. Det er noget andet i et privat hjem. På et plejecenter kan man gå, når de tre timers vagt er slut, for der er personale. Men hvis vi var nogle flere vågere til at dække døgnets timer, så kunne vi også komme i private hjem. “ I øjeblikket er vågerne mest i aktion i aftentimerne, for det er her plejecentrene har sværest ved selv at løse opgaven. “Alle plejecentrene har taget godt imod os. De er glade for, at vi der og kan tage over, for personalet er presset. Vi er der primært om aftenen, for det er det der personalet har mest travlt.”

Kort varsel

Når der er brug for vågerne på et plejecenter, ringer de til Else Johansen: “Jeg får nogle praktiske oplysninger om den døende, og så sender jeg en sms til vågerne, som så melder tilbage, hvornår de kan. Så laver jeg et vagtskema og ringer til plejecentret.” “Det er ofte med kort varsel, og vi har også været ude for, at vi ikke har nået det.”

Holder i hånden

“Vi præsenterer os altid, når vi kommer. Og så sidder vi og holder i hånden. De fleste er i den fase, hvor de er medicineret og sover det meste af tiden Men de kan mærke, at man er der, og det giver tryghed.” “Jeg sidder gerne og småsnakker indimellem. Det siges, at hørelsen er det sidste, der forsvinder. Jeg griber det, der er. Måske er der nogle spændende ting i hjemmet, man kan tale om, eller nogle billeder af familien. Jeg prøver at gøre snakken personlig,” fortæller Else Johansen. Et vågeforløb er som regel kortvarigt. Ofte kun en enkelt dag. Det længste forløb hidtil har været fire dage.

Kvinder i den modne alder

“De fleste vågere har en baggrund i hjemmeplejen eller plejehjem. De ved hvordan det er, kender behovet og er vant til at vise omsorg for andre. Men man behøver bestemt ikke at have den baggrund,” understreger Else Johansen og fortsætter: “Det vigtigste er, at man er omsorgsfuld og samtidig robust.” “Det er primært kvinder i den modne alder, men vi har haft en enkelt mand.” Else Johansen er selv oprindeligt udlært plejehjemsassistent, men har været væk fra faget i 30 år, hvor hun har arbejdet med it. I dag er hun pensionist med deltidsjob som handicapledsager.

FAKTA

Vil du høre om det at være frivillig i vågetjenesten, så kontakt Else Johansen på tlf: 3116 0559 - eller mail: e.johansen@youmail.dk

Frivilligpris

Mange i Halsnæs yder et stort frivilligt arbejde. En gang årligt, på Frivillig Fredag i september, uddeler Halsnæs Kommune en Frivilligpris til et initiativ, en forening eller en gruppe, der lokalt udfører frivilligt socialt arbejde. Har du et bud på, hvem der fortjener prisen i 2017, så skriv nogle linjer, der begrunder din indstilling, og send dem til: lea@frivilligcenter-halsnaes.dk Prisen er tidligere gået til Høje Tøpholms frivilliggrupper (2015) og Bisidderne (2016).

Publiceret 09 March 2017 19:00

SENESTE TV