Sommerhusområdet på Hyllingebjerg er et af de områder, der kan dækkes af TDC’s Landdistriktsinitiativ. Foto: Halsnæs Avis

Sommerhusområdet på Hyllingebjerg er et af de områder, der kan dækkes af TDC’s Landdistriktsinitiativ. Foto: Halsnæs Avis

Bredbånd:

Halsnæs fik TDC i tale på møde

Ledere fra TDC var til møde hos Halsnæs Kommune fredag: 91% af helårsboliger i kommunen kan få hurtigt bredbånd, lød det

Af
Jens Patrick Thiede

NETDÆKNING “Vi har haft et godt møde, hvor TDC har forklaret, hvordan vilkårene ser ud i Halsnæs, specielt hvad angår bredbåndsløsninger. TDC har stillet os en række ting i udsigt, og det ser anderledes ud, end rapporten viste.”
Sådan lød borgmester Steen Hasselriis' konklusion på det møde, han og kommunaldirektør Anders Mørk holdt med ledere fra TDC/Yousee fredag den 5. februar (TDC skifter snart navn til Yousee).
Mødet var foranlediget af Halsnæs Avis' skriverier, efter at en rapport fra det tekniske rådgivningsfirma Netplan var blevet behandlet politisk på mødet i Udvalget for Vækst og Erhverv den 11. januar.
Rapporten konkluderede bl.a., at 5.800 af kommunens husstande ikke havde adgang til en 25 Mbit download hastighed, og at især adgangen til hurtigt bredbånd i Halsnæs haltede.

Genkender ikke tal

De påstande kunne Carsten Bryder, teknisk direktør i TDC, ikke relatere til efter mødet.
“Jeg kan ikke kommentere på den undersøgelse, men de tal kan vi ikke genkende,” svarede han på Halsnæs Avis' spørgsmål om, hvorfor rapportens konklusion lå så langt fra den virkelighed, TDC skitserede på mødet fredag.
“Vi kan give borgerne en fantastisk bredbåndsoplevelse, for vi har en stærk infrastruktur i området i forvejen. Vores dækning gør, at 91% af helårsboligerne i Halsnæs kan kan få 300mb fra Yousee (46% på landsplan). Vi har en fremtidssikret infrastruktur, som vil blive opgraderet yderligere til en gigabit over to år,” sagde Bryder.

Adskilles fra tv-pakke

Han forklarede, at man på mødet havde drøftet med borgmesteren, hvordan man kan få fortalt borgerne om mulighederne. Den enkle løsning hedder, at brugerne kan bestille højhastighedsprodukter på yousees webside, hvor man kan taste sin adresse ind og tjekke tilgængeligheden.
Aktuelt kræver det dog en tv-pakke fra Yousee, for at man kan få hurtigt bredbånd, som leveres gennem antennekablet. TDC/Yousee arbejder dog på at lave en afkobling af dette i foråret, så de to produkter ikke er afhængige af hinanden.
Også erhvervsvirksomheder, som har været en vital del af den seneste tids debat, kan alle bestille fibernet fra TDC. Jo flere, man slutter sig sammen, desto bedre og billigere en løsning, fortalte Carsten Bryder.

Løsning for landdistrikter

På mødet fremlagde TDC en plan over ti områder i kommunen, hvor der pt. ikke er hurtigt bredbånd.
Her har TDC lanceret en løsning, der kaldes TDC's Landdistriktsinitiativ (se grafik). Dette retter sig imod mindre bysamfund i landdistrikter, hvor der er mindst 50 husstande, som i dag ikke har mulighed for at få god bredbåndsforbindelse.
Her er TDC parat til at opgradere forbindelserne ved at bygge såkaldte mikrocentraler, som kan give bredbåndsforbindelser på 30-100 Mbit/s.

Netplan redegør for tal

Kommunaldirektør i Halnæs, Anders Mørk, hæftede sig ved mødets positive budskab:
“Det betyder ikke så meget, hvilken undersøgelse der har sagt hvad. Det gode budskab er, at der er muligheder for hurtigt bredbånd.”
Halsnæs Avis har dog spurgt Netplans Michael Jensen om uoverensstemmelserne mellem hans firmas rapport og TDC's tal.
”Der er altid fare for, at debatten drukner i en teknologidiskussion. De tal, som er opgivet i mine rapporter, er taget direkte fra den danske telemyndighed, som indsamler data fra alle operatørerne.”
“Det er altså bredbåndsudbyderne selv, der har oplyst disse tal. Jeg er enig i, at debatten skal foregå på et oplyst grundlag, og derfor er det vigtigt, at udbyderne er bedre til at stille detaljerede dækningsoplysninger på husstandsniveau til rådighed. Det har de hidtil ikke ønsket,” siger Jensen og fortsætter:
“Derudover skal man huske på, at bredbånd gennem kabel-tv er et delt medie, og at det er forbeholdt byerne. Det vil sige, at 250-500 husstande skal deles om den samme kapacitet. Med andre ord er der ingen, der kan få 300 mbit, hvis der er for mange, der efterspørger det, og det kommer heller ikke uden for byskiltene.”
Michael Jensen mener, at efterspørgslen på de høje hastigheder begrænses ved, at de prissættes så tilpas højt, at kun meget få vil købe dem. Kabel-tv er heller ikke er rettet mod erhverv. Der er ingen erhvervsbygninger i Halsnæs, der har fået lagt kabel-tv ind ifølge Michael Jensen.

null

Publiceret 10 February 2016 11:00

SENESTE TV