Ane Riels anden roman udkommer torsdag. Bogen kan bl.a. købes hos købmanden i Liseleje, hvor du kan møde forfatteren lørdag kl. 12 - klar til at signere bøger. Foto: Alex Nyborg Madsen.

Ane Riels anden roman udkommer torsdag. Bogen kan bl.a. købes hos købmanden i Liseleje, hvor du kan møde forfatteren lørdag kl. 12 - klar til at signere bøger. Foto: Alex Nyborg Madsen.

Forfatteren i Liseleje

Af
Kim Larsen

Kim Larsen

NY BOG "Det var mørkt i det hvide værelse, da min far slog min farmor ihjel." I løbet af første sætning i bogen Harpiks bliver der både begået et mord og 'opklaret' et mord. "Så er definitionen på en krimi opfyldt - og der er chance for, at jeg kan komme med på krimimesse igen," joker Ane Riel. Til hendes store overraskelse røg hendes debutroman "Slagteren i Liseleje" med i feltet til krimimessen i 2013 - og endte med tage prisen som årets debut i krimi/spændingsgenren. "Den nye bog er endnu længere væk fra krimi. Jeg har været lidt bange for at blive sat i bås som en, der skriver på en bestemt måde," fortæller Ane Riel og fortsætter: "Der har ellers været mange forslag til, hvad titlen på en ny bog kunne være: Maleren i Melby, Konditoren i Kokkedal.." "Men jeg ville gerne noget andet, derfor har jeg denne gang valgt at lade tid og sted være meget svævende. Handlingen foregår på en lille ø, Hovedet, som via en smal tange, Halsen, er forbundet med en større ø." "Tiden er også svævende. Der er nogle pejlemærker, f.eks. kassettebånd og telefon med drejeskive - det er før mobiltelefonen."

Blev til i en drøm

Hvordan er plottet til Harpiks blevet til? "Da 'Slagteren' var sendt af sted havde jeg forskellige ideer til den næste. Faktisk havde jeg skrevet indledning til fire romaner." "En nat vågnede jeg og kunne ikke falde i søvn igen. Jeg havde drømt de første linjer af en ny bog. Så satte jeg mig ved computeren og skrev de første to-tre sider af bogen og gik så i seng igen." "Da jeg vågnede og så dokumentet på computeren tænkte jeg: 'Hvad er det?'. Men denne femte indledning, blev altså starten på min nye bog." "Når jeg skriver, kender jeg ikke slutningen. Jeg tænker: Gad vide hvad der ville ske, hvis.... Jeg er nysgerrig, når jeg skriver. Det er godt at have en livlig fantasi, og det må man sige, at jeg har," konstaterer Ane Riel. Efterhånden som bogen skrider frem, bruger hun manden Alex som testperson for skriverierne. "Jeg læser for Alex hen ad vejen. Han er meget ærlig i sin kritik. Han griner eller græder, hvis noget rører ham, og hvis han keder sig, falder han i søvn. Han er heldigvis ikke faldet i søvn denne gang, det skete ellers under 'Slagteren'. Det er et godt tegn," mener forfatteren.

Forsiden af den nye bog

Forsiden af den nye bog "Harpiks". De mange ting er bare lidt af det, som Familien Haarder har samlet sammen.

Den svære toer?

Har det være en svær toer? "Jeg fik heldigvis rigtig god respons på min første roman. Her fik jeg bekræftelse på, at jeg godt kan skrive for voksne. Så den angst har jeg ikke mere." "Men jeg vil ikke kopiere mig selv. Det har været vigtigt for mig at udfordre mig selv. Jeg vil gerne gøre det bedre med toeren, den går dybere ned i karaktererne og er nok mere litterær." "Jeg håber selvfølgelig, at der er nogen, der kan li' den. Og jeg glæder mig til at få den ud." Bogen udkommer torsdag i denne uge, så er ventetiden slut!

Kærlighed og ondskab

Og hvad handler "Harpiks" så om? Det er ikke helt nemt at forklare uden at komme til at røbe for meget. Første kapitel hedder Liv, og starter som nævnt med et mord. Sådan er det hele vejen igennem, handlingen er fuld af modsætninger: Liv & Død, Lys & Mørke, Kærlighed & Ondskab. Der er sådan set masser af kærlighed hos familien Haarder, men familien vælger at isolere sig mere og mere på den lille ø kaldet Hovedet. Her vokser et barn op med masser af kærlighed - og utilsigtet ondskab. FAKTA Ane Riel (født 1971) har tidligere skrevet flere bøger for børn. Hun debuterede i 2013 som voksenforfatter med romanen "Slageren i Liseleje." Romanen "Harpiks" udkommer torsdag 8. oktober på forlaget Tiderne Skifter. Ane Riel bor i Liseleje sammen med sin mand Alex Riel.

Publiceret 06 October 2015 00:00