DEBAT: Gammelt Solskin erstattes med nyt energivenligt Solskin

Af Anja Rosengreen, Udvalgsformand for Miljø og Plan, (SF)

Solskin Som svar til Thue Lundgaard, der i læserbrev er uforstående overfor Udvalget for Miljø og Plans enstemmige beslutning om nedrivningstilladelse af gammel bygning i Liseleje, vil jeg gerne forklare SFs bevæggrunde:

I sagen er der 4 principper der ”støder sammen” 1. Princippet om bevaringsværdighed, hvor Thue Lundgaard pointerer, at både SF og A generelt har den holdning, at det er vigtigt, at vi fastholder så mange af vores gamle bygninger som muligt. 2. Praksis for tilladelser til nedrivning af bygninger i dårlig stand. 3. Overholdelse af lokalplaner. 4. Energirenovering af gamle bygninger.

FORUNDRING OVER NEDRIVNING

I SF starter vi bagfra; Energirenovering af ældre bygninger er et af de steder, hvor vi lokalt kan bidrage allermest til at sænke CO2-udledning og dermed bremse klimaforandringerne. Derfor tæller dette princip allerhøjest for os. Hvis man skulle energirenovere den gamle bygning, ville den formentlig alligevel ikke kunne fastholde det nuværende udseende. For at komme så tæt på det eksisterende udtryk som muligt, har vi valgt at acceptere en dispensation fra den nuværende lokalplan.

Det er vi normalt ikke meget for, men ønsket om at fastholde bygningen som et markant kendetegn i Liseleje, vurderede vi, var vigtigt at imødekomme. Beslutningen er ikke, som man måske kan få opfattelsen af, i Thue Lundgaards læserbrev, et udtryk for at SF ikke længere går ind for at bevare gamle bygninger, det er fortsat en vigtig prioritet for SF. Men, i det virkelige liv er der ofte dilemmaer, og i denne sag har klimaudfordringen og dermed behovet for omfattende energirenovering, været en afgørende faktor for SF.

Publiceret 29 August 2019 10:29