Anne Mette Vestergaard

Anne Mette Vestergaard

DEBAT: 100 dage til valget - Melby nummer 1 i Halsnæs

Af Anne Mette Vestergaard, chef for Europa-Parlamentet i Danmark

EU-VALG Den 15. februar er der præcis 100 dage til Europa-Parlamentsvalget søndag den 26. maj, hvor også borgerne i Halsnæs skal forbi stemmeboksene.

Ved sidste EU-valg i 2014 stemte 53,11 % i Halsnæs Kommune. Det er færre end de 56,3 %, der stemte på landsplan. Jeg håber derfor, at endnu flere vil stemme til forårets EU-valg, så Halsnæs kan komme højere op.

Måske er du bekymret for klimaforandringer efter sidste års rekordvarme sommer. Måske vil du gerne have indflydelse på, hvad der lovligt kan tilsættes dine fødevarer. Eller måske har du en holdning til, hvordan EU skal tage imod flygtninge.

Europa-Parlamentet er en politisk kampplads præcis ligesom Folketinget, og du får kun medbestemmelse, hvis du husker at sætte dit kryds.

Melby i front

I Halsnæs Kommune lå stemmeprocenten ved det seneste EU-valg lavere end på landsplan. Der er dog inden for kommunegrænsen forskel på, hvor mange der kom forbi stemmeboksene.

Valgstedet Melby Hallen lå i spidsen med en valgdeltagelse på hele 58,06 %, mens kun 47,19 % stemte på Rådhuset i Frederiksværk. Ved valgstedet Hundestedhallen lå stemmeprocenten på 55,6 %. Hvem skal ligge i front ved valget i maj?

Det er fantastisk, at Halsnæs’ borgere engagerer sig! Men det vil være stort, hvis endnu flere vil være med til at bestemme, hvilken retning EU skal gå.

For der er stadig et godt stykke vej til de næsten 90 %, der stemmer ved folketingsvalg.

Europæisk demokrati er på spil, så hver eneste vælger må tage stilling og bruge sin stemme. Vi stemmer ikke kun på vegne af os selv, men også vores familier og venner.

Denne gang stemmer jeg

Måske kender du en, der ikke fik stemt ved sidste EU-valg? Eller en, der skal stemme for første gang?

På hjemmesiden www.dennegangstemmerjeg.eu kan du vise, at du har tænkt dig at stemme til valget. Bagefter kan du dele dit personlige link med alle dem, du kender.

Undersøgelser viser, at det at stemme er en social begivenhed. Hvis du stemmer, øges chancen markant for, at dine kollegaer, dine naboer og din familie også stemmer.

Min drøm er, at alle gør det at stemme til noget hyggeligt, hvor gamle og unge tager hinanden under armen og får brugt deres stemme.

Kan vi skabe en sneboldeffekt, så ender vi med sammen at nå ud til de sofavælgere i Halsnæs Kommune, der har brug for et kærligt spark for at komme hen til stemmeboksen.

Publiceret 15 February 2019 00:00