DEBAT: Meget på spil for Halsnæs' børn og unge

Af Christa Thestrup, forhandlingsleder i Halsnæs, BUPL Nordsjælland

BUDGET 2019 Børne- og ungeområdet i Halsnæs er i forvejen det mest trængte i hele Nordsjælland, så politikerne gambler med mulighederne for det gode børneliv, hvis de beskærer området yderligere.

Jeg anerkender, at politikerne i Halsnæs står over for en svær opgave ved årets budgetforhandlinger, men jeg er stærkt bekymret for konsekvenserne, hvis de, som de lægger op til, vælger at spare yderligere på kommunens børne- og ungebudget.

Politikerne varsler fyringer af medarbejdere og besparelser på både dagtilbud, SFO og Unge- og Kulturcentret. Borgmester Steffen Jensen (S) udtaler, at medarbejderne kommer til at løbe stærkt. Men pædagogerne løber allerede stærkt - for stærkt. Faktisk løber de stærkere end i nogen af de øvrige 12 nordsjællandske kommuner.

Halsnæs kan allerede nu mønstre den dårligste personalenormering i institutionerne i Nordsjælland. I en nylig undersøgelse fra BUPL blandt pædagoger i Halsnæs svarede 99 procent af de adspurgte pædagoger, at de ofte eller meget ofte ikke kan give den nødvendige støtte til sårbare og udsatte børn pga. personalemangel. 7 ud af 10 pegede på, at de ikke har tid til at tage sig af konflikter blandt børnene. Og i gennemsnit har pædagogerne 9 minutter af en arbejdsdag til udvikling og evaluering af det pædagogiske arbejde.

Jeg er bekymret for pædagogernes trivsel, når deres arbejdspladser forringes yderligere, men jeg er i den grad også bekymret for Halsnæs’ børn og unge, når den pædagogiske kvalitet i kommunens tilbud har så umådeligt trange kår.

Vi lever i en tid, hvor et stigende antal børn og unge kæmper med ensomhed, stress og psykiske udfordringer. Ved at skabe det gode børneliv giver vi børnene mulighed for at udvikle sig i gode og sunde fællesskaber, og de børn, der har brug for lidt ekstra, giver vi mulighed for at bryde den sociale arv. Vi skylder vores børn den mulighed. De har ret til kvalificerede fagpersoner til opgaven i både vuggestuen, børnehaven, skolen og fritiden.

Så kære politikere: Tænk jer rigtig godt om - der er meget på spil for Halsnæs’ børn og unge.

Publiceret 13 September 2018 13:35