Timo Jattu. Arkivfoto

Timo Jattu. Arkivfoto

DEBAT: Stort budgetunderskud - her er nogle årsager

Timo Jattu, Det Miljøradikale Parti

BUDGET 70 millioner kroner i underskud – skulle vi ikke tage og kigge på den rigtige årsag?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at hvis du i Halsnæs, har haft børn med handicap, så er du i store problemer. Igennem den seneste tid er jeg blevet gjort bekendt med gentagne eksempler på fejlplacering, at man prøver at tvangsfjerne børn, at man mistænkeliggør familier uden grund. Ressourcestærke familier bliver mødt med en kold og kynisk agenda. Derfor er der mange familier, som brækker ryggen og bliver sygemeldt. Andre familier vælger at undgå kontakt med kommunen, da man alligevel ikke kan få hjælp, og man frygter kommunen vil prøve at tvangsfjerne børnene.

Ja, naturligvis koster det ekstra penge.

Er tidlig indsats ikke et reklamestunt? Det er i min overbevisning det helt forkerte sted at sætte ind, for hvem er det der passer vores børn? For rigtigt mange er det vuggestue, børnehave, skole og SFO – enten er forældrene på arbejde og ude af byen fra 7 til 16 – og det der er værre. 50 timer om ugen under opdragelse af det offentlige.

Igennem mange år er der råbt: Der ikke er nok varme hænder, at børnene mangler tryghed, et kram, eller blot lidt ro en gang imellem. Børn mistrives, når normeringerne er så ringe som de er i Halsnæs. Pædagoger løbe langt hurtigere end de burde, og det er ligegyldigt hvor idealistisk en pædagog er, der er simpelthen for mange børn til de kan udføre deres arbejde tilfredsstillende. Heldigvis har jeg har været så heldig at kunne hente min datter tidligt, og tit har hun en ekstra fridag, desværre er det ikke alle der har overskuddet til dette i dagligdagen.

Børn mistrives

Det er også derfor vi ikke må spare på vores vuggestuer eller børnehaver.

Med den nye skolereform (42% flere anbringelser siden 2015 – er der en klokke der ringer?) stiller det ekstra ordinære krav til lærerne, og forældrene. Hvad med det sociale samvær når eleverne reelt er overladt til dem selv det meste af dagen – der er jo ikke tid i klassen, når vi lider under dårlige normeringer, og en alt inkluderende skole – det er ikke noget under at børnene reagere og mistrives.

Hvordan skulle de kunne trives? Sent hjem, har ikke overskud, er reelt fuldstændigt blæst i hovedet, og ønsker blot at blive ladt i fred – Hvordan skal forældre kunne indhente 9-10 timers mangel på omsorg hver eneste dagUdsatte og sårbare børn trives dårligere og deltager mindre under den nye reform. Det bliver ikke bedre af at vores børn automatisk bliver udstyret med en iPad i skolen, eller deres nye IPhone 117. Der er en grund til at forskere udtrykker en angst for, at vi er ved at udvikle en generation af autister. Ikke fordi der er født autister, men fordi de aldrig fik lov til at træne deres hjerne i f.eks. sociale færdigheder mens den udviklede sig.

Det er overraskende at der skal bruges 43 millioner kroner på familieområdet? Hvordan kan det komme som en overraskelse at familierne knækker ryggen, når man fjerner support, nedskærer institutionerne. Havde man lyttet til familierne, pædagogerne, skolelærerne havde denne post ikke eksisteret.

Hvad hjælper forebyggende indsats, hvis det er kommunen som øger antallet af børn der mistrives, øger antallet af familier der bliver ødelagt alt sammen på grund af man spare de forkerte steder. Helt ærligt: pædagoger, lærere mv. er godt uddannede i vores samfund, og de kan godt genkende tegn på at børn trives eller mistrives.

Besparelser og dyr administration

Halsnæs Kommune er en af de dyreste rent administrativt – omkring 1300 kr., over gennemsnittet pr. indbygger – Eller 32½ mil kroner, som kan og skal kunne spares. Umiddelbart tror jeg ikke det er medarbejderne, som udfører deres job dårligt, men problemet er den af ledelsen bestemte håndtering af borgere, som medarbejderen er tvunget til at håndhæve.

Nødbehandler ordningen – Vi har en ordning, som stadigt ikke køre til hele Halsnæs, som burde køre 3-4 gange i døgnet (hvis vi kun snakker om Frederiksværk og Hundested). Enhver ved at ethvert minut hjælpen kommer tidligere, øger overlevelseschancen, reducere behovet for indlæggelse, reducerer længden af genoptræning. Ville vi muligvis have sparet kommunen for 10 – 15 millioner kr. årligt?

Genindlæggelser, sundhed mv. er det så underligt at der er flere som bliver genindlagt, falder og kommer til skade? De fleste ansatte på plejehjemmene og hjemmehjælpen er blevet fyret, så der kun er et minimum af ansatte. Er det så underligt at der kommer en regning på 20 millioner kr?

I øvrigt var der ikke noget om 6 millioner kroner til at styrke dagtilbuddene? Det var en ekstra medarbejder pr. institution, der var råd til. Resultatet var ”NULL” stillinger… Måske er det blevet ændret siden sidst jeg kikkede, men ærligt talt er det svært at følge med i lappeløsningerne. Dobbelt bogføring af vores idrætshaller, anslået 1 million kroner, cykeltunnel omkring 5 millioner eller mere ud over det forventede? Skansevej, ny belægning, som man regnede med ville holde, anslået omkring 1.6 millioner. Arresødalvej anslået 1,6 millioner, for ikke at nævne udgifter til udenbys konsulenter og firmaer der skal håndtere borgerne i Halsnæs.

Hvordan kan det overraske nogen som helst at der mangler penge i kassen? Lappeløsninger er ikke vejen frem, de er allerede ved at køre kommunen grundigt i sænk. Vi skal og må tænke langsigtet.

Publiceret 21 August 2018 17:00