DEBAT:

Når jeg bli´r gammel ...

Af Nattevagten - en af de Røde Kors-frivillige (navn og adr. kendt af redaktionen)

PLEJE Det var Gnags, der sang om at "sidde på en bænk og se havet slå ind over molen". Det  er langtfra alle der oplever det, og de når måske heller ikke at se, når solen stiger op i Østen.

Rigtig mange mennesker i den sidste fase af livet, befinder sig på et plejehjem , omgivet af kærlige, kompetente og meget nødvendige plejere, der jager livet af sig selv for at nå det mest nødvendige: "De nærmeste krav", der drejer sig om bleskift, rene lagner, vædske og medicin, mad til dem der stadig kan spise, trøstende ord - og et beroligende "Jeg kommer tilbage snart".

På en speciel afdeling der stiller de samme krav til personalet, er der om natten også mennesker, der går mere eller mindre påklædt, rundt med stokke og rollator, de sover ikke fordi de tror at de snart skal op og på arbejde. Her er der ustandselig nogle, der skal forklares at det er nat, og at de skal sove, så må de hjælpes i seng-igen-igen.

Det var sent, da jeg fandt "min" afdeling - også i livet - for det spinkle lille menneske, der lå der i sin seng og var bange for at dø, og man sidder magtesløs, prøver at nå ind til det liv hun stadig har, og selv om hun var livræd, så var hun høflig: "Hvem er du? - jeg hedder Gulli, men jeg dør nu".

Samtalen kom igang, hun var svag i mælet men var bevidst om de heste hun havde kørt, og manden der var død for "længe siden". De nære ting , og medicinen bragte roen med sig et par timer, men panikken tog over igen- hun havde stærke arme og spændte sig op i en bue "jeg dør nu, hjælp mig , kom og hjælp mig.."  

Som frivillig til at "holde i hånd", ser man at der gives en nødvendig smertelindring, men uroen og panikken fortsatte. Så handler man pr. instinkt, og jeg begyndte at nynne, i min skoletid lærte vi den danske sangskat at kende, og den kendte  Gulli. Hun klemte min hånd og faldt  til ro efter nogen tid, under sidste vers af "Nu falmer skoven", der næsten indeholder en velsignelse, forlod hun dette liv, jeg håber-med glæden over det, i behold.

Så er det jeg spørger alle jer derude i 'Politikerland': Er der nogen der tror, at een sygeplejerske og een sosu-assistent har tid nok til at lempe Ånd og Sjæl over i Evigheden midt om natten, når der ustandselig bliver ringet efter hjælp, og natten er alt for kort til at nå det nødvendige?

(Spørger 'Nattevagten', som er én af den håndfuld frivillige, der er til rådighed i Vågetjenesten.)

 

Publiceret 13 December 2017 13:40

SENESTE TV