Flere tangodansere er velkomne - her Hanne og Paul på dansegulvet.

Flere tangodansere er velkomne - her Hanne og Paul på dansegulvet.

Tid til tango

Ny sæson for tangodansere

DANS Halsnæs Tangoforening tilbyder i hele vintersæsonen 2019-20 undervisning i Argentinsk Tango for både begyndere og let-øvede hver mandag fra kl. 19:00-21:45. Desuden er der practica, dvs. øvetid, hver onsdag, hvor man har mulighed for komme og øve det, man har lært, og hvor foreningens instruktør vil være til stede og hjælpe efter behov.

En vigtig del af dansen er det sociale fællesskab. I Halsnæs Tangoforening lægges der vægt på, at der skal være plads til både de øvede og begynderne. Alle er derfor velkomne på dansegulvet hele aftenen. Det betyder også, at kaffepausen midtvejs er fælles, og man lærer derfor alle at kende.

Argentinsk tango er den ultimative pardans, et unikt samspil mellem manden og kvinden, eller fører og følger, som det kaldes i tango; det er en ordløs kommunikation mellem parret i samspil med musikken; det er en dans, hvor manden fører retningen i dansen og kvinden lader sig føre, det vil sige følger og tolker hans intention og signaler.

Det karakteristiske ved argentinsk tango er, at det er en improviseret dans, hvor ikke to danse er ens. Der er nogle grundlæggende elementer, nogle byggesten eller figurer; en særlig måde at holde om hinanden, på spansk kaldet ’abrazo’ eller ’omfavnelse’, og en særlig måde at bevæge sig på, som først skal læres. Men derefter er resten improvisation, kommunikation og intention.

Mandens vigtigste opgave på dansegulvet er at få kvinden til at tage sig smuk ud. Han skal lytte til musikken og planlægge hvilke trin, der bedst udtrykker de følelser, musikken giver – og viderebringe impulser og intentioner, så kvinden kan følge ham, spejle hans bevægelser og udtrykke sine følelser i dansen; En udfordrende opgave for manden, for han skal på én og samme tid være beslutsom, kreativ, omstillingsparat, koncentreret, klar i føringen og blid, lyttende og opmærksom på sin partner. Og samtidig skal han have det forkromede overblik over musikken, dansegulvet og alle de andre dansere. Ikke nogen nem opgave, men en af grundene til, at argentinsk tango tiltaler så mange mænd.

Kvindens rolle kan lyde lettere: hun skal reagere og tolke på mandens føring. Det kræver hurtig reaktion, god kropsbevidsthed, stor koncentration, og en tillid til manden, så hun tør ’overgive’ sig til hans føring og inspirere ham til at dedikere netop denne tango til hende. Når alt dette går op i en højere enhed, kan det føles, som om man har fået en lille bid af himlen.

Undervisningen starter mandag 2. september i Aktivitetshuset Paraplyen, Jernbanegade 2 i Frederiksværk.

Der skal som bekendt to til tango, så det vil være bedst at tilmelde sig parvis. Har man ingen dansepartner, kan man kontakte foreningen kontakt@tangohalsnaes.dk

Publiceret 17 August 2019 00:00