Et af årets temaer er klimaforandringer for kunstneren Annette Liisberg, der har atelier i Færgeterminalen og har galleri i Kajgaden.

Et af årets temaer er klimaforandringer for kunstneren Annette Liisberg, der har atelier i Færgeterminalen og har galleri i Kajgaden.

En kunstrejse i Halsnæs

Tag med på en oplevelsesrejse i Halsnæs

Af
Torben Haugaard

Kunst i Halsnæs

KULTURLIV 'Kunst i Halsnæs' er en forening af alle de kunstnere, som er med til at gøre Halsnæs til et sted, det er godt at være og gå på opdagelse. Kunstnerne og kunsthåndværkerne i det nye katalog er med til at berige os med deres kreativitet og dygtige håndværk. De er med til at gøre Halsnæs til en levende kommune.

I det følgende vil vi tage dig på en rejse, hvor vi besøger alle kunstnerne og stopper op undervejs for at nyde naturen, kunst i naturen, en bid brød og en øl og måske en overnatning, så du er klar til næste dag.

Turen starter i Lynæs og følger så med uret rundt gennem Hundested, Kikhavn, Nødebohuse, Hald Strand, Liseleje, Melby, Torup, Evetofte, Asserbo og østover mod Arresø.

Den fortsætter sydpå mod Vinderød, Karlsgave, Frederiksværk og slutter i Ølsted. Det vil nok være en stor mundfuld at se det hele, og rækkefølgen er ikke så afgørende. Start turen hvor det passer bedst og sammensæt en tur, som passer til dine ønsker.

Dette er blot inspiration til ikke bare én, men gerne flere ture rundt til kunstnere, kunsthåndværkere og den skønne natur.

Vi begynder hos Kurt Larsen, der maler akvareller, oliemalerier og tegner croquis. Lige ved siden af kan du besøge Anita Olsen, som arbejder i pil og fletter kurve, tasker, fuglehuse og meget mere. Mod vest til Lynæs strand og Lynæs havn, som de seneste år har arbejdet med flere former for vandsport. Ude ved kysten ligger resterne af Lynæs fort.

I Kajgaden 7D på Hundested havn finder du Bendix Copenhagen, som er et nyt dansk smykkebrand med en passion for kvalitet og design. I Kajgaden 7F har Dorthe Hybel sit værksted. Hun designer og udvikler alt på eget værksted. Keramikken er primært skabt til køkkenet/ bordet, typisk klare, rene farver.

Forskellige stilarter

Efter Kajgaden går turen videre ad Nordre Beddingsvej. Her har Jens Brammer sit værksted og galleri. Jens har sin helt egen naivistiske stil, hvor der næsten altid er garanti for en høne eller to. I smøgen ligger Hamiltons Havne Galleri og arbejdende værksted med malerier (ofte med katte i fokus) og keramik, formet som små skulpturer.

Midt på Hundested havn ligger X-porten. Udstillingsstedet drives af Susanne Schulian og bruges året igennem af mange kunstnere til at præsentere deres værker. Susanne Schulian er selv en kunstner, som arbejder med lysets brydning i glas. Rosehill glas kan besøges lige i nærheden efter aftale.

På kajen finder du ”De underlige fisk”, som er et galleri med tre kunstnere. Bill Højelsen er marinemaler og skulptør, Elsebeth Westmark er smykkedesigner og Irene Brøndum er keramiker.

Træ og glas

Yderst på kajen ligger Backhaus-Brown og Egeværk side om side.

Det er ret praktisk, da de gennem de seneste år har arbejdet meget tæt sammen om udvikling af blandt andet glasskibene, som i dag er internationalt anerkendte og udstillet verden over. I glaspusteriet kan man hver dag følge arbejdet med at forme de flotteste ting i mundblæst, håndlavet glaskunst. Det samme gælder Egeværk, hvor man kan kigge ind på håndværkerne, mens de fremstiller både brugsting og dekorativ kunst i træ.

På havnen kan man også besøge kunstneren Annette Liisberg, der i år arbejder en del med temaet klimaforandringer.: "Vi har lånt vores jord, og bør blive bedre til at passe på den."

Rejsen fortsætter i en kommende avis, men kan også læses i fuld længde i kataloget, der er udkommet og bl.a. kan ses på VisitNordsjællands hjemmeside.

Publiceret 19 April 2019 00:00