Gammel og stadig aktuel: Holberg-komedien i Støbeskeen.

Gammel og stadig aktuel: Holberg-komedien i Støbeskeen.

Kandestøber i Støbeskeen

Af
Esther Mauck Dyrby

Komedie ”Du skal have en hund. Alle de fine familier har en hund. Du kan jo låne naboens, indtil du selv har fundet en. Og så skal den selvfølgelig have et fransk navn”, siger Herman von Bremen selvtilfreds til sin kone. Ja, fint skal det være hos familie von Bremen, hvor kandestøberen Herman von Bremen lige er blevet borgmester.

Vi er i Støbeskeen, Frederiksværks charmerende amatørteater og bliver sat tilbage i tiden til det 18. århundrede. Her skrev den norsk/danske forfatter Ludvig Holberg sin første komedie ”Den politiske kandestøber”- en historie om kandestøberen Herman von Bremen, der hellere vil være borgmester.

Dag ud og dag ind sidder han på kroen for at diskutere politik med nogle ligesindede. Godt underrettet gennem aviser mener han faktisk ganske ubeskedent, at det er ham som burde bestyre et politisk amt. Der går selvfølgelig ikke lang tid før dette kommer den politiske elite for øre. Sådan en arrogant opførsel vil de ikke finde sig i, og således vokser beslutningen om, at give ham en lærestreg og udnævne ham som borgmester.

Selvom at satiren blev skrevet tilbage i året 1722, er ”Den politiske kandestøber” stadig aktuel i dag og afspejler et politisk samfund, hvor intriger og magtkampe er på dagsordenen. Skuespillerne spillede deres roller overbevisende godt, og publikummet følte sig i den grad underholdt. Stykket bliver vist til og med d. 15. december 2018.

Publiceret 05 November 2018 11:31