Malerier fra Grønland

Tina Rosenberg udstiller i Café Proviant på Hundested Havn

Af
Thomas Quvang

UDSTILLING Det var en rejse til Isfjorden i Ilulissat i Grønland, der blev inspirationen til disse malerier som Tina Rosenberg udstiller i Café Proviant på Hundested Havn i dagene 4. -31. december.

Fire finhvaler

Efter at have stået i butik på Hundested Havn i 10 år, ville Tina Rosenberg igen tilbage til jobbet som billedkunstner og eventyrrejsende i Norden. Hun fik solgt butikken, og søgte så legater til rejsen til Grønland.
Tina Rosenberg blev herefter tildelt et stort rejselegat, og i sommer gik rejsen til Diskobugten på Grønlands vestkyst - en tur, hvor især en oplevelse står skarpt i erindringen:
“Vi sejlede af sted i en gammel fiskekutter, ud i isfjorden ved Ilulissat og ind imellem de kæmpe isfjelde. Vi lagde os et sted hvor isbjergene dannede et lukket rum og vupti, så var der fire finhvaler omkring båden. Motoren blev slukket og så stod vi bare der og så disse kæmpe hvaler puste ud og dykke ned. Jeg følte ikke, at jeg trak vejret. Til sidst forsvandt hvalerne og vi startede motoren og sejlede langsom hjem, imens vi var helt tæt på isbjergene”, fortæller Tina Rosenberg om det usædvanlige møde med verdens næststørste hval - op til 27 meter lang og med en vægt på op til 100 tons”. Tina fortsætter:
“Det var bare så stærkt et drive i mig, at jeg skulle tilbage igen til der, hvor det hele startede, med interessen for den nordiske natur.”
“Da jeg var 20 år var jeg udsendt som landmåler i Grønland, tre måneder om sommeren. Det gjorde et usletteligt indtryk på mig med den storslået stærke natur, sejlads iblandt isbjerge, kæmpe hvaler omkring båden, sæljagt og så den grønlandske kultur”. Da jeg senere blev uddannet som billedkunstner, ja så lå motiverne lige foran mig med huse, landskaber, dyr og isbjerge”.
Tina Rosenberg har stadig sit værksted på Hundested Havn, hvor man på hverdage kan se hvordan hun arbejder.

Publiceret 05 December 2017 15:00

SENESTE TV