For enden af kajen tryller Erhvervsskolen Nordsjælland med lokale råvarer. Arkivfoto.

For enden af kajen tryller Erhvervsskolen Nordsjælland med lokale råvarer. Arkivfoto.

Masser af gode sild på havnen

SILDENS DAG Årets største begivenhed på Hundested Havn, Sildens Dag, nærmer sig. Lørdag den 5. september kl. 10 går det løs og der forventes, traditionen tro, flere tusinde mennesker:
Havneformand Børge Larsen sælger både hele og fileterede sild fra kajen, og ved Fiskeriets og Havnens Hus er der gang i rygeovnen.
Der er også gang i den på oplevelsesplatformen, hvor eksperterne fra Fiskeriets og Havnens Hus er på pletten med info og hjælp. Krabbevæddeløbsbanen er åben.
De yngste kan også bruge noget af formiddagen på en tur rundt på havnen 'bevæbnet' med skattekort og med muligheden for at nå rundt i nogle af de hjørner, de måske ikke kender så godt.

Havbiologi og mavedans

A hvaffor en fisk? spørger havbiolog Ulla Rasmussen midt på dagen, hvor hun i et par timer dissekerer fisk og kigger nærmere på nogle af de havdyr, som muslingefisker Børge Larsen har fået med op. Sidste år var det fx søpindsvin og søstjerner.
Få svar på, hvordan man kan skelne hanner fra hunner, og hvorfor fisk ikke dratter ned på bunden, når de sover.
En tobenet sild - Torups mavedanserinde Linnea - inviterer på gratis workshop ved Fyrbåken. Mavedans, det er der ingen ben i! Både børn og voksne kan være med. Bagefter optræder Linnea selvfølgelig også med sit eget show.
 

Der er masser af musik i løbet af dagen og aftenen, bl.a. med Frederikssund Big Band.

Der er masser af musik i løbet af dagen og aftenen, bl.a. med Frederikssund Big Band.

Sildebord og musik på kajen

Restauranterne byder på særlige menuer i dagens anledning – fx det traditionsrige sildebord på Halsnæs Bryghus. Den lokale duo Full Moon spiller live foran Fyrbåken. Senere på dagen kommer det 18-mand store Frederikssund Big Band og spiller samme sted.

Samme dag er der besøg fra Christiansborg, idet det lokalvalgte folketingsmedlem Hans Andersen (V) igen er med som sildesælger på kajen kl. 10-13, og han stiller gerne op til en politisk snak: ”Jeg glæder mig til igen i år at deltage i Sildens Dag på Hundested Havn. Det er en rar og uformel måde at møde folk på - og så er det et initiativ, der er båret af lokale og frivillige kræfter, som jeg gerne vil støtte op om”, siger han.
Flere gallerier og arbejdende værksteder byder indenfor på lørdag. Det gælder fx Hamiltons Havnegalleri, hvor indehaver Birgitte Hamilton er klar med unikke sildefade i stentøj. Hun er også en del af den årlige Kunstrunde, der åbner lørdag.
På toppen af X-Porten er Galleri Bichel klar med lagersalg. Bag disken står ”Fire skønne sild”, der ifølge Karen Bichel forstår at sætte liv i kludene. De gamle grammofoner bliver sat til, og de gør klar til 'Det muntre køkken', hvis ikke alt porcelænet bliver solgt. En tradition på Sildens Dag er også gudstjeneste i Fyrbåken. I år er det med sognepræst Lotte Grønborg kl. 14.

Sildedog og gospelkor

Hele havnen er i gang på Sildens Dag. Ude for enden af kajen, mellem Egeværk og Glassmedjen, har Erhvervsskolen Nordsjælland med Rune Kromann i spidsen opstillet sit Food Lab, der tager udgangspunkt i lokale råvarer. Smag fx på en sildedog med tatarsauce, dampede muslinger i hvedeøl og æblesaft, dybstegt og serveret i en maskbolle med hybenketchup eller lad desserten være en øllebrødskage med bagt æblemos og sprøde rugbrød, drysset med tørrede hybenroser.
På flydescenen lige ved siden af kommer Melby Gospelkor, og senere på aftenen indtager Santanas Venner scenen.

Publiceret 02 September 2015 00:00

SENESTE TV