KULTUR

Vognmænd og godstransport

Foredrag Mandag 21. januar, kl. 19:30 inviterer Historisk Værksted til et arrangement i Karl E Café i Frederiksværk med fortællinger om vognmænd og godstransport i Frederiksværk og omegn.

Ved arrangementet vil der blive fortalt om de mange vognmandsfirmaer i Frederiksværk og omegn; hvornår blev de etableret, hvor mange køretøjer havde de og hvilket gods fragtede de? Der bliver også fortalt om forskellige temaer; den teknologiske udvikling, arbejdsvilkår, ulykker og kommunikation m.v. Undervejs bliver der vist en masse billeder.

Forinden er der fællesspisning kl. 18 for 120 kr. Oplysning om tilmelding findes på Café Karl E’s Facebookside.

Lokalhistoriske samtaler

Kirsten Sommer, initiativtager til det Lokalhistoriske Værksted fortæller, at det går rigtig godt i værkstedet:

”Vi har jo åbent hver torsdag eftermiddag, hvor folk kommer for at hygge sig med lokalhistoriske samtaler over en kop kaffe med kage. Vi modtager mange historiske dokumenter og billeder, som vi formidler videre på Facebook, og der kommer gode idéer til arrangementer, bl.a. om Asserbohus, Søværnets Eksercerskole og handelslivet i Frederiksværk. Vi skal også have gang i nogle vandreture”, siger Kirsten Sommer og fortsætter:

Gamle gruppebilleder

”Sidste torsdag var vi 25 personer, og i forskellige grupper blev der bl.a. snakket om lastbiler, Dronningholm Kro og gamle gruppebilleder. Det er tydeligt, at folk hygger sig gevaldigt med at snakke om gamle erindringer, og det er rørende at opleve når folk møder hinanden for første gang i flere årtier".

Alle er velkomne, og det er gratis når Lokalhistorisk Værksted byder indenfor til samtaler om lokalhistoriske emner.

SENESTE TV

Koncert med Kottos

Nytårskoncert Kvartetten Kottos forener nogle af Danmarks mest prisvindende instrumentalister på den klassiske og eksperimenterende musikscene.

Kvartettens fire medlemmer mødtes omkring en fælles passion for det virtuose, det skæve, folkemusik, og koblingen herimellem. Men Kottos instrumentale musik bærer ikke præg af traditionel folkemusik. Den kan bedst betegnes som folkemusik fra et land der aldrig har eksisteret.

Og de kan opleves i Lynæs Kirke søndag 13. januar kl. 16 og der er fri adgang, ligesom der kan bestilles kirkebil af sognets beboere.

Kombinationen af instrumenter er mildest talt utraditionel:

Usædvanlig sammensætning

Fløjter i alle størrelser; fra den dybeste kontrabas til den højste sopranino. Et 17 kg russisk/Italiensk accordeon giver kraft og fylde i en nærmest symfonisk lyd.

En cello danner bunden i ensemblet og farver lydbilledet med alternative spilleteknikker fra avantgardemusikken og den nordiske folkemusiktradition, mens bouzoukien, det umiskendeligt græske instrument fra mandolinfamilien, tilføjer en eksotisk lyd til ensemblet med sine gnistrende/varme 6 -og 10-strengede instrumenter.

Pernille Petersen spiller på de forskellige blokfløjter, Bjarke Mogensen spiller på accordeon, Christos Farmakis mestre bouzoukien og Josefine Opsahl lægger bunden med sit cellospil.

Kottos opfører dels deres egne kompositioner, men samarbejder også med nogle af tidens fremtrædende danske komponister, der skriver helt nye værker for kvartettens usædvanlige instrumentsammensætning.