Havnevej er en af de veje i kommunen, hvor der er mest affald at indsamle. Karlo Larsen og hans kollegaer i Natur og Vej bruger hvert år 2.643 timer på at samle affald - men det er slet ikke nok. 
Foto: Kim Larsen.
Havnevej er en af de veje i kommunen, hvor der er mest affald at indsamle. Karlo Larsen og hans kollegaer i Natur og Vej bruger hvert år 2.643 timer på at samle affald - men det er slet ikke nok. Foto: Kim Larsen.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Karlo er kommunal affaldshapser


AFFALDSINDSAMLING Det er bidende koldt denne morgen. I vejkanten på Havnevej går en kommunalarbejder med en gribetang og en stor klar plastikpose, som han er ved at fylde op med “herreløst affald”. Det vil sige affald, som folk har efterladt sig i naturen eller langs veje og stier.

I sidste uge bragte avisen en artikel om det private initiativ “Halsnæs Affaldshelte”. Og så er det jo oplagt også at tale med en kommunalt ansat ’affaldshelt’.

Den er Karlo Larsen helt med på.

“Der er en, som fast kører affald. Han arbejder fuldtid med at tømme affaldskurve og hapse affald rundt omkring. Jeg hjælper til på de lidt større veje, hvor der er rigtig meget, f.eks. her på Havnevej,” fortæller Karlo Larsen og fortsætter:

“Der er desværre en del hensynsløse borgere. Den anden dag kom der en trailer forbi, hvor der faldt alt muligt af på vej til genbrugspladsen. Folk ser jo i spejlene, at der ting der falder af. Han kom samme vej tilbage og kunne så se, at jeg gik der og samlede op efter ham.”

“Jeg synes ikke det er skide sjovt at rydde op efter folk, som er sløsede eller ligeglade. Det koster også penge for borgerne. Jeg vil da opfordre til at sikre affaldet, inden man kører ud med det på genbrugspladsen.”

“Det gælder også lastbilchaufførerne, der er nogle som glemmer at lægge net over.”

Desværre er der også mange som helt bevidst smider affald fra sig, konstaterer Karlo Larsen:

“Tomme cigaretpakker, skodder, engangskrus og burgerbakker smides ud af bilvinduet. Det er er sørgligt, det skal være sådan. Det er lidt opgivende nogle gange, at når man er færdig med at hapse affald et sted, så kan man starte forfra.”

Hvad synes du om det private initiativ ’Halsnæs Affaldshelte’? Er du ikke bange for, at de kan gøre dig arbejdsløs?

“Ha, ha, ha...”

“Nej, jeg er ikke bange for, at de ta’r mit arbejde. Jeg synes det er rigtig godt initiativ - det er bare ærgerligt, at det er nødvendigt,” siger Karlo Larsen og tilføjer til journalistens overraskelse:

“Jeg skal selv ud at deltage.”

Vil du nu også samle affald i din fritid?

“Ja, jeg er træt af at se, hvor beskidt der er rundt omkring.”

Men hvad koster det egentlig Halsnæs Kommune at indsamle herreløst affald?

“Vi har én mand, der beskæftiger sig med affald næsten hele året rundt. 799 timer til tømning af skraldespande, og 676 timer til herreløst affald på og langs veje og stier samt p-pladser og anlæg,” fortæller Henrik Hedegård Pedersen, leder af Natur og Vej, og fortsætter:

“Øvrige medarbejder bruger i alt 1967 timer på indsamling af herreløst affald.”

“Regner man på det, så er det en samlet udgift på ca. 1 mio. kroner om året.”

Henrik Hedegård Pedersen har i øvrigt kun ros til overs for det private initiativ Halsnæs Affaldshelte og siger i den sammenhæng:

“Vi indgår gerne i et samarbejde med borgergrupper for at forskønne Halsnæs Kommune.”

Hermed burde der være lys forude i forhold til ’affaldsheltenes’ ønske om at kunne aflevere det indsamlede affald usorteret.


Publiceret: 08. Marts 2018 08:03

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Halsnæs Avis