Sådan kommer
Sådan kommer "Arctic" til at tage sig ud, når man kommer fra Amtsvejen. Hvis altså arkitektfirmaet CEBRAs skitseprojekt gennemføres.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kæmpe iglo med arktiske oplevelser

150 mio. kroner vil det koste at bygge "Arctic" på en ø i Hundested Havn - men det er kun et skitseprojekt


HUNDESTED Hvid som sne ligger tre kæmpestore sammenbyggede igloer på en nybygget ø i Hundested Havn omgivet af Rørvigfærge og lystbåde - en bro fører direkte over til midtermolen med havnens mange andre muligheder for oplevelser.

Den hvide kæmpeiglo rummer et 3000 kvm stort arktisk oplevelsescenter ved navn "Arctic".

Sådan ser den fremtidsvision ud, som onsdag blev præsenteret for offentligheden ved en konference i Gjethuset.

Men det blev slået fast, at intet ligger fast: Hverken navnet "Arctic", bygningernes udseende og placering - eller for den sags skyld om projektet nogensinde bliver til noget.


Kæmpe opleveler venter

Borgmester Steen Hasselriis bød velkommen til de ca. 90 deltagere. Han fortalte, at han netop er hjemkommet fra efterårsferie i Grønland, hvor han har familie. Han var bl.a. på jagt, har set hvaler og havørn, og ligget i båd for anker ved Nuuk, hvor Nordlyset viste sig i al sin pragt.

Arctic vil udfolde sig naturligt i Hundested, hvor polarforskeren Knud Rasmussens Hus er museum, lød det fra borgmesteren som fortsatte:

"Det arktiske område spiller en rolle i forhold til klima og råstoffer, mulige nye skibsruter, relationerne mellem Danmark og Grønland - og storpolitik. De arktiske fortællinger rummer det rå og autentiske, om mennesker og natur, og de hastige klimaforandringer - det er næsten for spændende. Jeg tror der ligger kæmpe oplevelser og venter i dette projekt," sagde Steen Hasselriis.

Men skal det være realistisk, så må Halsnæs Kommune gå "all in" og garantere for driften. Ellers vil ingen fonde byde ind med ekstern kapital til byggeriet, fastslog borgmesteren.

Han forventer, at byrådet til januar kan tage stilling til, om Halsnæs Kommune skal garantere for driften.

Det arktiske oplevelsescenter tænkes placeret på en ny ø i Hundested Havn - og med broforbindelse til midtermolen ved GlasSmedjen og Egeværk.
Det arktiske oplevelsescenter tænkes placeret på en ny ø i Hundested Havn - og med broforbindelse til midtermolen ved GlasSmedjen og Egeværk.

Gode råd fra Møn

Første paneldeltager, Nils Natorp, direktør for GeoCenter Møns Klint, havde de mest håndgribelige erfaringer og råd med til Halsnæs.

Vordingborg Kommune var gået ind med en ubegrænset driftgaranti, men efter 10 års drift er ikke en eneste krone kommet til udbetaling, fordi GeoCenter Møns Klint er blevet en succes med 60.000-70.000 gæster hvert år, fortalte han.

Og de mange gæster lægger ikke kun penge i entré (og parkeringsafgift) til GeoCenteret, de besøger også andre steder i kommunen på vej til og fra Møns Klint. Den effekt er beregnet til 174 afledte arbejdspladser.

Men det var ikke nogen nem opgave at skaffe fondsmidler til projektet, lød det fra Nils Natorp:

"Det tog syv år, før vi kunne stikke spaden i jorden."

Rygraden i konceptet skal være helt klart, inden det præsenteres for fondene. Man skal starte med indholdet, ikke med bygningerne, lød anbefalingen fra Møns Klint-direktøren.

Konferencen blev ledet myndigt af Martin Breum (t.h). Paneldeltagerne fra venstre: Lida Skifte Lennert (chef for Grønlands Repræsentation i Danmark), Nils Wang (kontreadmiral, chef for Forsvarsakademiet), Johan Carlsson (udstillingsarkitekt, direktør JAC Studios), Nils Natorp (direktør GeoCenter Møns Klint), Carsten Primdahl (arkitekt, CEBRA) og borgmester Steen Hasselriis. Foto: Kim Larsen.
Konferencen blev ledet myndigt af Martin Breum (t.h). Paneldeltagerne fra venstre: Lida Skifte Lennert (chef for Grønlands Repræsentation i Danmark), Nils Wang (kontreadmiral, chef for Forsvarsakademiet), Johan Carlsson (udstillingsarkitekt, direktør JAC Studios), Nils Natorp (direktør GeoCenter Møns Klint), Carsten Primdahl (arkitekt, CEBRA) og borgmester Steen Hasselriis. Foto: Kim Larsen.

En ø i havnen

Pudsigt nok var hele konferencen bygget op til en afsløring af netop bygningerne - eller rettere de foreløbige skitser til et Arctic-byggeri.

Arkitekt Carsten Primdahl, CEBRA, fortalte, at byggeriet skal være både ikonisk og fleksibelt.

Formen skal være med til at skabe en arktisk atmosfære, en stemning af det høje himmelrum, vidderne, horisonten, det åbne hav. Grønland skal komme til syne i bygningernes udtryk, forklarede arkitekten.

Bygningen formes som tre store igloer, kupler, som er klumpet sammen. Det giver en minimal overflade i forhold til volumen, og det giver en meget fleksibel bygning uden en masse vægge og søjler.

Et 360 graders hus helt uden bagsider placeret på en ø i Hundested Havn. I alt ca. 3000 kvm. fordelt på stue og 1. sal.

Bygningen vil bestå af tre dele, som skal understøtte hinanden. På 1. salen en udstillingsdel (samt arkiv, administration m.v.), og i stueetagen en undervisningsdel og en åben del. Den åbne del indeholder bl.a. butik og café.

Projektet er beregnet til at koste 150 mio. kroner:

Bygningen: 85 mio.

Øen: 20 mio. kr.

Indhold, honorarer m.v.: 45 mio. kr.

Forventet årligt besøgtal er beregnet til ca. 65.000 (ligesom GeoCenter Møns Klint).


Lidt skarpere

Den fire timer lange konference sluttede af med spørgsmål og kommentarer til panelet.

Et anslået årligt besøgstal på 65.000 kunne ikke imponere Chr. Warrer. Sandskulpturfestivalen i Hundested har 71.000 gæster på fire måneder, oplyste han.

Borgmester Steen Hasselriis mente også, at der måtte være basis for flere besøgende.

Han sluttede i øvrigt konferencen af med denne konklusion:

"Vi kommer til at bruge lidt tid på at definere projektet og budskabet lidt skarpere."


Publiceret: 27. Oktober 2016 13:17
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Halsnæs Avis

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt