Bach Tran i køkkenet, hvor der nu i 20 år er lavet mad til kunderne. Foto: Jan Stephan.
Bach Tran i køkkenet, hvor der nu i 20 år er lavet mad til kunderne. Foto: Jan Stephan.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fra Vietnam til Frederiksværk

Giang thi Le og Bach Tran har nu i 20 år lavet mad til sultne borgere og turister i "Kina Grill og Cafeteria"
cafeteria Vietnam var efter krigen et meget lukket land styret af kommunistpartiet, og Vietnam blev udsat for handelsboykot af USA og Vesten. Giang thi Le og Bach Tran i 1989 tog den store beslutning at forlade landet og efterlade deres to små piger hos bedsteforældrene.

Gennem nogle kontakter lykkedes det parret at komme ud af landet, og det var helt tilfældigt at turen gik til Danmark.

Første 'stoppested' var Sandholmlejren. Efter ophold i flere forskellige asylcentre blev parret i februar 1990 godkendt som politiske flygtninge og fik opholdstilladelse i Danmark og de kunne forlade asylcentret. De flyttede først i lejlighed i nærheden af Køge og derefter i en 1-værelses lejlighed i Hedehusene. Samtidig gik de på sprogskole for at lære dansk.

I 1991 fik de sønnen Minh. Kort efter fik de familiesammenføring, så de to døtre, Linh og Trang, kunne komme til Danmark.

Så var hele familien samlet, to voksne og tre børn i en 1-værelses lejlighed.


Udlært maskintekniker

I 1992 startede Bach på Roskilde Tekniske Skole, og samme år lykkedes det at få en 4-værelses lejlighed i Taastrup. Bach blev udlært som maskintekniker 2 1/2 år senere. Han fik tilbudt job i Jylland, men familien var trætte af at flytte rundt, så han takkede nej.

I stedet søgte han på Sjælland. Han skrev massevis af ansøgninger, men uden resultat. Ingen havde brug for ham som maskintekniker.

"Så må vi finde på noget andet!" sagde Bach Tran til sig selv.

"Jeg havde en kammerat, som havde et cafeteria i Brøndby. Han fortalte mig om, hvordan man arbejder i branchen og lærte mig, hvordan man driver forretning. I Vietnam havde jeg de 1 1/2 år jeg var i militæret arbejdet som kok og køkkenassistent, så jeg havde lært at lave mad til 100 mennesker."

"Så begyndte jeg at kigge mig om efter en forretning. Vi var rundt 20 forskellige steder på Sjælland, og til sidst var vi i Frederiksværk. Her var gode lokaler, som ligger godt midt i byen. Det var den rigtige størrelse til et cafeteria drevet af to mennesker, og det var til en rimelig pris. "

"Jeg lånte 40.000 kr. i banken uden problemer, og så gik vi i gang med at bygge om og købe maskiner. Vi var klar til at åbne i marts 1995, troede vi. Men det mente Fødevaremyndighederne ikke. Jeg kendte ikke reglerne, så f.eks. var fliserne i køkkenet kun lavet i 140 cm højde i stedet for 180 cm."

"Så måtte vi i gang igen og måtte udskyde åbningen en måned."

Bach Tran og Giang thi Le foran deres
Bach Tran og Giang thi Le foran deres "Kina Grill og Cafeteria" i Nørregade, Frederiksværk. Foto: Jan Stephan.

77 timer om ugen

Navnet "Kina Grill og Cafeteria" havde virket fint i Brøndby, så det blev genbrugt i Frederiksværk - på trods af at indehaverne er vietnamesere og ikke kinesere.

De første 10 år havde Bach og Giang thi Le åbent i cafeteriaet hver dag fra kl. 11-22. Det giver en arbejdsuge på 77 timer.

De første fem år holdt parret ikke ferie, men efter år 2000 har de tilladt sig at holde tre ugers ferie ca. hvert andet år. Første ferie blev brugt til at besøge familien i Vietnam for første gang i 11 år.

I 2005 indførte parret en ugenligt fridag, så om onsdagen må kunderne undvære chop suey og saigonruller.

Bach Tran fortryder ikke, at valget i sin tid faldt på Frederiksværk:

"Når man kigger tilbage på de 20 år der er gået, så vil jeg sige, at Frederiksværk er en dejlig by og menneskene er meget venlige. Altid glade. Vi har aldrig været ude for noget ubehageligt."

"Mange af vores kunder er kommet her gennem mange år, og selvom der gennem tiden er åbnet mange nye spisesteder rundt omkring, så siger de: 'Vi bliver hos jer'," fortæller Bach Tran med et stort smil.

Kinagrillens runde fødselsdag markeres lørdag 18. april kl. 11-15 med åbent hus - med lidt at spise og drikke.


Publiceret: 14. April 2015 12:15
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Halsnæs Avis

ANNONCER
Se flere