Livredder på Liseleje Strand Asger Helmig har seks års erfaring som redder og advarer mod hestehuller omkring høfter ved vestenvind. Foto: JP Thiede
Livredder på Liseleje Strand Asger Helmig har seks års erfaring som redder og advarer mod hestehuller omkring høfter ved vestenvind. Foto: JP Thiede
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fire hestehuls-redninger torsdag

Livreddere på Liseleje Strand i aktion i torsdags - pas på ved høfderne, lyder advarslen
STRANDSIKKERHED Hele fire gange måtte livredderne på Liseleje Strand i aktion torsdag den 31. juli, da især yngre badegæster blev suget ned og igennem de lumske hestehuller.


Hold dig fra høfter

"De yngre børn blev noget rystet eller gik i panik, så vi ydede psykologisk førstehjælp og snakkede situationen igennem med dem, men ingen led fysisk overlast eller skulle behandles efterfølgende," fortæller Asger Helmig på stranden fredag, hvor hans øjne ikke slipper de badende trods avisens besøg.

Han forklarer, at det er kombinationen af vestenvind og stenhøfderne på Liseleje Strand, der skaber hestehullerne.

"De opstår især på siderne af høfderne, så dem skal man holde sig langt væk fra," lyder hans advarsel.

MOR I CHOK: UDEN LIVREDDERE VAR JEG KOMMET HJEM UDEN SØN


Lad dig flyde med

Hvis man bliver fanget i et hestehul, skal man ikke kæmpe imod, men lade sig flyde med strømmen. I løbet af 3-4 sekunder er man så ude af strømmen.

"Der er en lille druknerisiko, hvis man kommer under vandet i et hestehul, men det mest lumske er, hvor man havner bagefter. Er man drevet ud på dybere vand? Eller hvis det er børn kan de være gemt bag stenhøfden, så vi ikke kan se dem," siger Asger Helmig.

Han understreger, at kun en enkelt af de fire børn, der torsdag blev revet med, kom under vand.

Livredderne kan næsten forudse situationerne, før de sker, når børnene - trods advarsler - nærmer sig siderne af en høfde. Derfor er de ofte til stedet på meget kort tid.

"Vi samler personen op og driver med strømmen, til vi er ude af den. Så kan vi gå ind igen, for det sker oftest på lavt vand."

"Denne sommer har været stille i forhold til sidste år, hvor vi havde 50 tilfælde af redninger ved hestehuller. Nogle skete på to meter vand og var så kraftige, at vi næsten ikke kunne svømme ind, selvom vi er trænede svømmere," forklarer livredderen.

SE FILM OM HESTEHULLER HER


Publiceret: 01. August 2014 16:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Halsnæs Avis

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt