Oppositionen ønsker at opdatere bygningsreglementet, så det rummer krav om indbrudssikring. Men brancheaktører og Bolius’ fagekspert mener ikke, det er nødvendigt. Foto: Torben Klint.
Oppositionen ønsker at opdatere bygningsreglementet, så det rummer krav om indbrudssikring. Men brancheaktører og Bolius’ fagekspert mener ikke, det er nødvendigt. Foto: Torben Klint.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Eksperter skeptiske over for lovkrav om indbrudssikring

Et lovforslag, der vil gøre indbrudssikrede døre, vinduer og låse lovpligtige, var oppe til debat i Folketinget onsdag. Men flere eksperter sår tvivl om nødvendigheden af lovgivning på området

Af Ulrik BaltzerSÅDAN FUNGERER 'DEN HOLLANDSKE MODEL

I Holland er der udarbejdet standarder, der definerer, hvornår bygningskomponenter er særligt udsatte og tilgængelige for indbrud. 
Så snart en del af en bygning er tilgængelig for indbrud og dermed særligt udsat for indbrudstyveri i henhold til den hollandske standard, skal bygningskomponenterne have en vis modstandsdygtighed.
Modstandsklasserne er ligeledes defineret i en hollandsk standard. Komponenters overholdelse af funktionskravene i byggelovgivningen kan påvises ved en certificeringsordning.
Kilde: Energistyrelsen, COWI

Selvom antallet af anmeldte indbrud har været stødt faldende de senere år, er Danmark fortsat blandt de mest indbrudsplagede lande i Europa. Det fik i marts 2017 oppositionen til at fremsætte et lovforslag om at skærpe kravene til indbrudssikring af private hjem.

I lovforslaget, der gennemgik 1. behandling i Folketinget onsdag 24. maj, lægger oppositionen blandt andet op til ændre bygningsreglementet, så der fremover stilles krav om, at døre, vinduer og låse i private boliger skal kunne modstå indbrudsforsøg i mindst tre minutter.

De nye krav skal omfatte både nybyggeri og større renoveringer. Som det er nu, rummer bygningsreglementet ikke eksplicitte krav om indbrudssikring af enfamiliehuse.

Bag forslaget står Trine Bramsen (S), Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Rune Lund (EL). De henviser til de anbefalinger fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, som tidligere i år udgav en rapport, der undersøgte effekten af forskellige tiltag mod indbrud.


Virker i udlandet

I rapporten henviste TrygFonden til, at et lovkrav om indbrudssikring har virket i England og Holland, hvor indbrudssikring har været en del af bygningsreglementet siden 1999.

Men selvom lovkrav har virket andre steder i Europa, vil det næppe gøre den store forskel i Danmark, vurderer Tine R. Sode, der er fagekspert i Bolius.

“Et lovkrav skader ikke, men hvis du har bygget nyt i løbet af de seneste ti år, så har døre og vinduer med skalsikring ikke været til at komme udenom. Mange producenter sælger deres produkter andre steder end i Danmark, så på den måde kan du sige, at de europæiske standarder er kommet danskerne til gode ad omveje. Det er jo også en del af forklaringen på, hvorfo r antallet af indbrud er faldet stødt siden 2006, selvom det stadig halter med at få indbruddene opklaret. Danskerne er generelt blevet meget mere opmærksomme på at sikre sig,” forklarer Tine R. Sode.

Anmeldte indbrud i private beboelser de seneste 10 år. Tallene er sæsonkorrigeret og indhentet 24. maj 2017.
Anmeldte indbrud i private beboelser de seneste 10 år. Tallene er sæsonkorrigeret og indhentet 24. maj 2017.


Publiceret: 05. Juni 2017 06:00
Leveret af Lokalavisen
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Halsnæs Avis

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt