Togpassagerer må finde sig i, at Lokaltog har ændret tiderne for Frederiksværkbanen. Sidste tog kører nu ca. en halv time tidligere. Arkivfoto.
Togpassagerer må finde sig i, at Lokaltog har ændret tiderne for Frederiksværkbanen. Sidste tog kører nu ca. en halv time tidligere. Arkivfoto.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Det sidste tog kører tidligere

Sidste afgang fra både Hundested og Hillerød er rykket ca. en halv time frem - og det er sket helt uden varsel


LOKALTOG Det er ikke så sjovt at stå på perronen og vente på toget en sen aften for at opdage, at sidste tog allerede er kørt.

Det har mange oplevet de seneste uger på Hundested Station.

Køreplanen for Frederiksværkbanen er blevet ændret fra 25. juni, hvilket blandt andet indebærer, at sidste afgang fra både Hundested og Hillerød er rykket ca. en halv time frem. Det har Lokaltog bare glemt at informere om.

Lørdag 1. juli spillede Blast på Hundested Havn, og flere havnegæster satte kursen mod stationen for at tage sidste tog klokken 23.25. Der kom bare ikke noget tog, for det sidste var kørt allerede kl. 22.59.

Også ved Havnefesten weekenden efter, var der mange som følte sig kørt ud på et sidespor, da sidste tog var kørt en halv time før forventet.

Ansatte på Hundested Plejecenter har også måtte lære de nye togtider på den hårde måde. Her er problemet, at aftenvagter får fri kl. 23, men sidste tog kører nu allerede klokken 22.59.

Også hvis man skal hjem med toget fra København/Hillerød, skal man være opmærksom på nye tider.

Sidste S-tog, med videre forbindelse fra Hillerød, afgår nu fra Hovedbanen allerede klokken 22.50. Det kan blive svært at få det hele med, hvis man f.eks. er til koncert i København.


Borgmester: “Helt uacceptabelt”

Ændringerne i køreplanen er kommet helt bag på Halsnæs Kommune, hverken Movia eller Lokaltog har orienteret forud:

“Jeg hørte om sagen for et par uger siden, og kommunen tog straks kontakt til både Movia og Lokalbanen. Det er totalt uacceptabelt, at man ændrer så drastisk i køreplanen uden at have undersøgt konsekvenserne,” udtaler borgmester Steen Hasselriis og fortsætter:

“F.eks. kan vores aftenvagter på plejecentret i Hundested ikke komme hjem med sidste tog. Deres vagt slutter kl. 23, og der er det sidste tog kørt.”

Borgmesteren har tænkt sig at følge sagen helt til dørs, og om nødvendigt vil han gå til bestyrelsen for Movia for at få genindført senere afgange.


Ændring nødvendig på grund af nye S-togtider

Men hvorfor i alverden laves køreplanen pludselig om? Det har vi spurgt sekretariatschef i Lokaltog, Kurt Lauridsen, om:

“Køreplanskift sker normalt altid i december, så dette skift er utraditionelt. Det skyldes at S-togene med kort varsel ændrede køreplaner i januar, så de ikke længere passede med Frederiksværkbanens eller bussernes afgangstider i Hillerød,” fortæller Kurt Lauridsen og fortsætter:

“Hvis Lokaltog ændrede køreplan i forhold til S-togenes nye køretider, så ville Movias busser, f.eks. 320R, ikke længere passe med Frederiksværkbanen.”

“Køreplanskift er noget, der normalt bruges måneder på at koordinere, så et skift med mindre end en måneds varsel er det ikke muligt at nå at tilpasse.”

“Vi lavede derfor aftale med Movia om et ekstraordinært køreplanskifte i slutningen af juni, for at få køreplanerne for Lokaltog og busser til at passe sammen med S-togene.”

“Da Lokaltog kører timedrift om aftenen, og vi gerne vil holde minuttallet som en af afgangene om dagen, hvor der er 1/2-times-drift (foruden hurtigtoget), så var vi nødt til at rykke sidste afgang en halv time for at det skulle passe med S-toget. Det betyder så samtidigt at vores tog så skal stoppe en halv time før eller en halv time senere.”

“Men det er ikke muligt bare at køre en 'runde' mere, for det ville udløse en ekstra vagt - en udgift på ca. 1/2 million kroner. Vagtmæssigt kan der simpelthen ikke vrides flere køreplanstimer ud.”

“Det skal ses i sammenhæng med, at Lokaltog i december 2016, på baggrund af ønske fra Halsnæs Kommune, indførte en ekstra afgang en 1/2 time tidligere om morgenen. Så vi kører faktisk lige så mange togkilometer nu, som vi gjorde før.”

“Dette er altså baggrunden for ændringen. Vi er godt klar over, at det berører nogle mennesker - det vil ændringer altid gøre.”

“Der er ordinært køreplanskift igen til december. Vi lytter til, hvad kommunerne og kunderne siger og overvejer nøje i samarbejde med Movia, hvad der er af muligheder. Men der vil altid være tale om en prioritering. Det gælder om at få mest mulig kollektiv trafik for pengene,” forklarer Kurt Lauridsen.


Undskyld!

Ændringen i køreplanen er kommet bag på mange. Det er jo en stor ændring, at de sidste afgange fra både Hundested og Hillerød er rykket ca. en halv time frem. Har I informeret godt nok?

“Jeg lægger mig fladt ned og undskylder overfor kunderne, at vi ikke har informeret godt nok om den ekstraordinære køreplanændring. Vi har ikke levet op til sædvanlig standard om at informere rettidigt, og det beror på en menneskelig fejl,” forklarer Kurt Lauridsen, sekretariatschef i Lokaltog. Han fortsætter:

“Ændringen skulle have være omtalt på vores hjemmeside i bedre tid, og der skulle være sat plakater op i togene om den nye køreplan en måned før ændringen. Det gør vi normalt ved køreplanændringer.”

“Hvis der er særlige ændringer, eller andet passagererne skal være opmærksomme på, bruger vi også sandwichskilte på stationerne - det kunne vi måske også med fordel have gjort i dette tilfælde,” erkender Kurt Lauridsen.


Fakta

Sidste afgang fra Hundested

Før : 23.25

Nu: 22.59

Sidste afgang fra Hillerød

Før: 00.33

Nu: 23.59

Sidste S-tog fra København H med forbindelse i Hillerød

Nu: 22.50


Publiceret: 13. Juli 2017 13:31
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Halsnæs Avis

ANNONCER
Se flere