Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Vi må ikke svigte de unge


Af beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V), MF

JOB&UDDANNELSE På landsplan står 70.000 unge uden uddannelse eller job – 440 unge er fra Halsnæs Kommune. Dét kalder jeg et kollektivt svigt af dimensioner. Det kan og skal vi gøre bedre. For vi har brug for alle unge i fremtiden, og ingen skal kaldes en ”restgruppe”.

Regeringen vil iværksætte et forenklet system med fokus på de unge, og vi vil skabe de bedste forudsætninger for alle unge. Det er ikke rimeligt at 20 % af en ungdomsårgang står uden for fællesskabet. Derfor erstatter vi 95-procent-målsætningen med en 100-procent-målsætning, der rummer alle i en ungdomsårgang: Med de nye målsætninger skal 90 % i uddannelse og 10 % skal have erhvervskompetencer. 

Igennem målrettede indsatser overfor fagligt svage elever vil vi sikre de unge en succesfuld overgang fra folkeskolen til ungdomsuddannelse eller arbejde. Regeringen vil rydde op i de overskuelige uddannelsestilbud og erstatter den med en ensrettet motorvej med 3 spor: Produktion, almen uddannelse og erhverv. Med en sammenhængende kommunal ungeindsats får de unge en fast hånd i ryggen, når de skal vælge den rette levevej. 

Det er ikke rimeligt, at de unge, der har de største udfordringer mødes af det mest uoverskuelige system. Alene i Halsnæs Kommune står 440 unge under 29 år uden uddannelse eller job 7 år efter, at de forlod folkeskolen. Det svarer til 10 pct. af alle unge i Halsnæs. Det er alt for mange, og vi kan ikke være det bekendt.

Det er til vores alles fordel at styrke det arbejdende fællesskab. Arbejdsmarkedet hungrer efter kvalificeret arbejdskraft, så det er rigtigt ærgerligt, at et uoverskueligt tilbudsvirvar bremser de unge. Vi svigter dem med de største problemer, når de hverken bliver en del af uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet. Jeg er enig med i Statsministeren i, at systemet er bygget på gode intentioner, men tilsammen spiller de fallit.

I den nærmeste fremtid ønsker Regeringen at finde et flertal for at gøre uddannelsestilbuddene gennemsigtige og lette at navigere rundt i. Dét skal sikre, at ingen unge mennesker tabes på gulvet.


Publiceret: 28. Februar 2017 14:41

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Halsnæs Avis

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt