Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Mit liv som ’onkel’


Peter Weide, Hellekistevej 18, Melby

ESPERANTO Det startede i januar 2017. En ung hollænder blev min første nevø. Han ringede til mig som aftalt over skype og ville tale med mig. Fint nok, jeg havde jo været indforstået med at blive 'onkel'. Vores samtale varede, som aftalt, omkring 30 minutter.

Siden da har jeg haft samtaler med 43 'nevøer' - både mænd og kvinder, gamle og unge.

De fortæller om deres dagligdag, deres liv, om deres familie, hvad de arbejder med, hvordan studieforholdene er.

De spørger om mit liv, forholdene i Danmark. Nogle gange kommer vi ind på emner, som bliver nævnt i nyhederne. Nogle gange har vi alvorlige samtaler, andre gange griner vi meget.

Mine 'nevøer' bor i 13 forskellige lande. De fleste i Vesteuropa, men jeg har også fået opkald fra Estland, Kasakhstan, Rusland, Brasilien, Columbia, og Australien.

Hvordan finder de folk på at ringe til mig? De har lært esperanto. De fleste af dem på nettet. Lernu.net og duolingo har nok de fleste esperanto-elever.

Efter gennemgang af et begynderkursus mangler folk ofte nogen at tale med. Derfor har Katalin Kovats på sin hjemmeside edukado.net etableret en formidlingsservice.

Lige for tiden er jeg én ud af 61 'onkler' m/k.

Vi står til rådighed, når en nyudklækket esperanto-elev mener, at nu vil han/hun aktivere det lærte. Eleven kan så i første omgang få 10 samtaler med 'onkler' og dermed lære sproget ikke kun skriftligt, men også ved at tale og, ikke mindst, at lytte til forskellige stemmer.

Lige for tiden er der 'nevøer' fra 41 lande. Sjovt at landet med det største antal 'nevøer' er USA.


Publiceret: 21. Februar 2018 13:08

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Halsnæs Avis

Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt