Konceptet Familieiværksætterne er indført i flere kommuner, og her i Halsnæs foregår forløbet i Familiehuset i Vognmandsgade, hvor fødselsforberedelsen er en del af pakken. Her et kig inden for til sansemotorisk træning på gulvet.

Konceptet Familieiværksætterne er indført i flere kommuner, og her i Halsnæs foregår forløbet i Familiehuset i Vognmandsgade, hvor fødselsforberedelsen er en del af pakken. Her et kig inden for til sansemotorisk træning på gulvet.

Familieiværksætterne: Der er plads til flere

FORLØB I Familiehuset i Frederiksværk er der øvelser på gulv med de få måneder gamle babyer, når de sammen med deres mødre og fædre deltager i forløbet Familieiværksætterne, som strækker sig over et år fra nogle måneder før børnene er født og til de er ca. 10 måneder gamle.

Denne tirsdag eftermiddag handler det om motorik og sanser: "Vi ligger på ryggen, når vi skal sove og ligger på maven, når vi laver det sjove," lyder det i fysioterapeutens introduktion til dagens emne, inden babyer og forældre indtager måtterne på gulvet.

Ned på maven, op med hovedet og rulleture hører med til dagens øvelser, som får smilene frem hos babyerne og deres forældre.

VIDEO

Lille Theodor ser ud til at hygge sig sammen med sine forældre, men den lille fyr er også opmærksom på, hvad de andre laver - ser, hører, sanser og bevæger sig.

"Vi startede lige før fødslen i april og synes det er hyggeligt at kunne snakke sammen og få nogle redskaber til at tackle forskellige udfordringer som nye forældre," fortæller Emilie, mor til Theodor, og far Thomas tilføjer: "Vi får fin info om alle mulige emner, så man ikke blIver kastet ud i det, og mange ved måske ikke helt hvad det indebærer at blive forældre til en lille én. Det kan helt sikkert anbefales at deltage her."

For barn, mor og far

Morten, far til Aron, mener også at fædrene får noget ud af forløbet: "Det er lærerigt og hyggeligt at være sammen med de andre familier. Vi får en masse informationer, så det kan gøre livet lidt nemmere, når man får barn for første gang. Jeg ville gerne deltage noget mere hjemme, men der er ikke altid så god tid til det. Min klare anbefaling til andre er at prøve Familieiværksætterne af," fortæller Morten, der tager revanche med masser af far/barn-tid, når han går på fire måneders barselsorlov til foråret.

Sundhedsplejerske Winnie Gruby er tovholder og mener, at det handler om en god start på livet.

"Man kan vælge at deltage i hele forløbet på fem gange før og fem gange efter fødslen, hvor fødselsforberedelsen er en del af det. I Familieiværksætterne lægger vi vægt på god forberedelse før fødslen og løbende information om de forskellige ting, der følger med livet som forældre. Det er fødslen, barnets udvikling, amning, aktiviteter med barnet - kort sagt livet som ny familie med alt, hvad det indebærer af glæder og bekymringer," fortæller sundhedsplejerske, der undervejs i forløbet suppleres af blandt andre jordemoder, tale/hørekonsulent samt folk med forstand på økonomi og jura, så hele spektret er dækket ind.

Lærer andre at kende

Noah og hans mor Kristine har taget en lille ammepause, mens de andre fortsætter gulv-øvelserne.

"Jeg har ikke deltaget i hele forløbet, fordi vi flyttede fra København til Lynæs i foråret. Jeg prioriterer at komme her, mest for at møde andre, for det er en god måde at lære andre at kende, når man lige er flyttet til."

Mødrene ses så ofte som muligt, tager på ture og hygger sig med babyerne i bedste mødregruppestil.

På andre hold er både de nybagte fædre og mødre begyndt at mødes til familiehygge hjemme hos hinanden eller tager på ture.

Der er plads til flere på holdene, og der er mere info om Familieiværksætterne hos sundhedsplejersken på wihg@halsnaes.dk og på Halsnæs Kommunes hjemmeside. /an

Publiceret 15 August 2018 03:00