“Det var en drøm som gik i opfyldelse”

42-årige Maciej Makinia fra Frederiksværk var med til at sikre historisk resultat

Af
Thomas Quvang

VÆGTLØFTNING Da det danske landshold i vægtløftning i påskeugen sikrede det bedste samlede resultat nogensinde med en 6. plads i nationskonkurrencen ved Europamesterskaberne i Bukarest, så var der lokalt islæt på det danske hold. For mesterskabenes 42-årige alderspræsident Maciej Makinia han har i flere år været bosiddende i Frederiksværk sammen med sin hustru Anna Maria og børnene Pola og Olga. Og for Maciej Makinia var det en drøm der gik i opfyldelse, at stå på podiet ved et stort internationalt mesterskab, og at det skulle lykkedes så sent i karrieren. Maciej Makinia fortæller villigt da avisen aflægger familien et besøg i lejligheden på Magleblik:

Talenttræner

“Jeg har ikke haft problemer med at opfylde kvalifikationskravene til EM og VM, men jeg kunne ikke deltage i internationale mesterskaber, uden dansk statsborgerskab og det, selv om jeg var dansk mester. Jeg fik mit danske statsborgerskab i januar, på et tidspunkt, hvor jeg var under genoptræning efter en knæskade som jeg fik i oktober sidste år”. “Derfor var jeg meget usikker på om jeg kunne opnå en tilfredsstillende form på så kort tid, og trods en influenza lige op til mesterskaberne, så lykkedes det alligevel, jeg kunne gøre min drøm til virkelighed”, fortæller Maciej som i hverdagen er tilknyttet klubben Atlas i Slagelse og som tillige er tilknyttet trænerstaben indenfor vægtløftningsforbundets projekt U/23 for landets største talenter. Maciej fortsætter: “Jeg er jo en rutineret løfter, men alligevel var der lidt nervøsitet i Bukarest, i vægtløftning er det meget vigtigt, at man sætter (får godkendt) sit første forsøg, så er man ligesom på tavlen. Trods sygdom op til EM lykkedes det mig, at blive nummer 11 i min vægtklasse, 94 kilo”. fortæller Maciej Makinia der i to-kampen blev noteret for 310 kilo.

Maciej og holdkammerater i Bukarest.

Maciej og holdkammerater i Bukarest.

Turkmenistan i november?

Samtidig et resultat der får Maciej til at skue lidt ud i fremtiden og måske deltagelse ved endnu et mesterskab, VM der afholdes i Turkmenistan i Centralasien i november: “Min to-kamp på 310 kilo er blot 6 kilo fra kvalifikationskravet til verdensmesterskaberne, så hvorfor ikke, i mit hoved er jeg klar”, siger Maciej Makinia, der har utallige danske mesterskaber bag sig, danske rekorder, ligesom han flere gange er kåret som årets vægtløfter og såmænd også årets træner herhjemme.

Den danske leder Frank Petersen med pokalen for 6. pladsen i nationskonkurrencen

Den danske leder Frank Petersen med pokalen for 6. pladsen i nationskonkurrencen

Ikke veteran endnu

Men hvad er hemmeligheden bag, at man som 42-årig kan blande sig med de bedste på europæisk topplan og ikke trække sig tilbage og ’hygge’ sig med en oldboys/veteran karriere: “Jamen jeg er slet ikke klar til veteran-løft endnu”, smiler Maciej beskedent og fortsætter: “Jeg er gennem min karriere sluppet for alvorlige skader, har passet godt på mig selv. For mig gælder det om at spise sundt og rigtigt, og få min søvn og på den måde restituere efter træning og konkurrencer”, siger Maciej og tilføjer: “Noget specielt talent har jeg ikke, men jeg har en mental styrke og er meget stabil, det må være min styrke” siger Maciej som i forbindelse med den danske 6. plads i nationskonkurrencen påpeger sammenholdet i hele det danske team:

Maciej Makinia i aktion ved EM i Rumænien

Maciej Makinia i aktion ved EM i Rumænien

Teamwork

“Dansk vægtløftning er på vej frem, der er en stor talentmasse og ved sådan et stort mesterskab er der tale om teamwork, man skal ikke glemme alle dem som sørger for at det hele fungerer, så vi løftere kun skal koncentrere os om selve konkurrencen”, siger Maciej Makinia som har den samme opbakning og forståelse på hjemmefronten i Frederiksværk. Således er hustruen Anna Maria tidligere vægtløfter, tredobbelt polsk mester og VM-deltager for Polen tilbage ved VM i Vancouver i 2003 inden turen og tilværelsen gik til Danmark.

Publiceret 13 April 2018 00:00

SENESTE TV