Glasjubilæum:

“De største øjeblikke er at blive anerkendt af kolleger”

Glassmedjen kan fejre ti års jubilæum på Hundested Havn, og ejerne har bevæget sig fra at være kunsthåndværkere til kunstnere på den internationale scene

Af
Jens Patrick Thiede

JUBILÆUM Glassmedjen Backhaus-Brown afholdt i påsken reception i anledning af firmaets ti års jubilæum med beliggenhed på Hundested Havn.

Halsnæs Avis har besøgt smedjen og Andrew Jason Brown til en snak om udviklingen gennem årene for både virksomheden og havnen.

Inden interviewet går i gang, banker det på døren.

Det er Mette Bentzen fra Egeværk, der afleverer ti certifikater for solgte glasskibe, som Andrew skal underskrive.

Senest har Fox Studios bestilt tre glasskibe, som de vil have i deres tv-lounge i Moskva under VM i fodbold.

“Med mange millioner seere er det en voldsom eksponering af os som kunstnere,” siger Andrew med et smil.

De glasskibe, som Glassmedjen har fremstillet i samarbejde med Egeværk i glas og træ, og som har optrådt på diverse udstillinger i ind- og udland, kommer således til at danne indsejlingen til snakken.

VIDEO: Remee får skideballe for at røre glasskib

International anerkendelse

Hvad betyder succesen med glasskibene for jer?

“De største øjeblikke ved det at udstille i udlandet er at blive anerkendt af andre kolleger og gallerister, der kommer hen og siger nogle rosende ord.”

“At få varerne solgt er en økonomisk ting, men når Lino Tagliapietra, en institution blandt glaspustere, kommer hen og siger, 'det er bare i orden det her', så er det en anerkendelse af os som håndværkere, at vi er på den rigtige vej.”

“Det betyder meget. En dag vil jeg købe et (glasskib), lovede han og fik vores bog.”

Hvad kaster udstillinger i udlandet af sig?

“Vi er meget nye på den scene, men nogle af de helt store gallerier er begyndt at kigge på os og følge os online. Det åbner perspektiver.”

Kan du forklare opdelingen i betegnelserne Glassmedjen og Backhaus-Brown?

“Glassmedjen er det fysiske lokale her på havnen, mens Backhaus-Brown er os som kunstnere og udgør en unik og international verden.”

“Glasproduktion i Danmark har været anerkendt som brugskunst med f.eks. lysestager og drikkeglas, mens det ikke har været anset som kunst. Vi vil gerne løfte niveauet, men det kræver tid, og så må prisen følge med.”

“Vi er nået dertil, hvor vi kan sælge glas til en kunstpris. Det åbner nye markeder, hvor vi også i Danmark kan være anerkendt som kunstnere. Der er sågar samlere fra udlandet, der er begyndt at komme til Danmark for at se på glaskunst.”

Sådan så grunden ud for ti år siden, da byggeriet var i den tidligere fase. Foto: Mew

Sådan så grunden ud for ti år siden, da byggeriet var i den tidligere fase. Foto: Mew

Fra tre til tolv ansatte

Parret Nanna og Andrew startede Glassmedjen i Kregme for 25 år siden. I dag er der yderligere tre fastansatte glaspustere samt 6-7 deltidsansatte butiksarbejdere.

Desuden modtager de indimellem glaspustere på naver-ordning, hvilket giver input udefra.

Hvordan vil du gøre status over jeres ti år på havnen?

“Det at flytte fra et lille hus i Kregme med svigermor til at passe bogføringen og til at være en del af udviklingen her har også løftet vores niveau.”

“De første otte år har vi fokuseret på at tiltrække mennesker hertil. Det er lykkedes med hhv. 75.000 og 80.000 besøgende de sidste to år (Glassmedjen har en tæller på loftet).”

“Vi har fokuseret på at komme ud i verden og lave mange forskellige varer, bl.a. unikke værker.”

“Siden vi for to år siden fik et projekt igennem via Halsnæs Kommune om internationalisering af virksomheden, har vi flyttet fokus hen på ting, vi gerne vil lave.”

“Det har givet os mange kontakter, også internationale, så vi kunne slå igennem med glasskibene. Vi har deltaget på adskillige messer i udlandet.”

Primært danske kunder

Hvor meget sælger I i udlandet?

“Ser vi på glasskibene, er det 10-20 procent af salget. 80-90 procent sælger vi lokalt til kunder i primært Nordsjælland og København.”

“Vi har mange faste kunder af alle slags fra pensionister til familier. Men vores samlede salg i udlandet udgør kun en brøkdel i forhold til salget i Danmark og lokalt.”

Som et af havnens fyrtårne, hvor stor en del synes I, at I har udgjort af selve havnens udvikling?

“Vi har helt klart været med til at trække havnens udvikling frem. Vi tog en mentalitet med fra Kregme om at arbejde og holde åbent hele ugen og hele året og brænde for det, vi laver, så andre ser; kan de, kan vi også.”

“Det har også fået andre erhvervsdrivende på havnen til at bygge, udvikle sig og holde åbent året rundt, for vi kan via vores tæller bevise, at der er kunder nok på havnen til det. Synergien på havnen er, at når der er åbent i forskellige butikker og spisesteder, kommer kunderne også.”

“Havnen har fået flere eksklusive kunsthåndværkere, så kunderne ved, at de kan få specialvarer i Hundested. Vi arbejder på at skabe varemærket 'handmade in Hundested' som kvalitetsstempel.”

Tid til at lege

Hvordan ser I på jeres fremtid som forretning?

“Vi vil nok vækste, men får næppe flere ansatte. Nanna og jeg vil gerne arbejde mere i Backhaus-Brown-delen med unikke og sjove ting inden for galleri-verdenen - som glasskibene. Omvendt vil vi gøre Glassmedjens sortiment lidt mindre med mere stilrene og unikke ting.”

“Vi skal finde tid og ro til at lege, som vi kalder det, når vi fremstiller unikke værker, for når vi får plads til det, udvikler vi nye design, men det er en balancegang mellem den daglige drift og legen.”

Hvor mange timer arbejder I om ugen?

”Omkring 10-12 timer om dagen seks dage om ugen.”

Udstillinger med glasskibe i 2018

-17/1-21/1: Art Palm Beach, Florida 
-22/2-25/2: Collect, London 
-7/4-5/5: Æglageret, Holbæk 
-8/6–10/6: Beddingen 
-Aug.: Vetri Gallery, Seattle 
-20/9-23/9: Tresor, Basel 
-06/10: Glasmuseet, Ebeltoft 
-1/11-4/11: SOFA, Chigaco

Publiceret 12 April 2018 10:30

SENESTE TV