DEBAT:

Færre unge i Halsnæs må ikke betyde færre muligheder

Af Peter Westermann, kandidat til regionsrådet for SF, og Anja Rosengreen, byrådsmedlem og borgmesterkandidat for SF
UDDANNELSE I 2030 vil der være over 300 færre unge i Halsnæs kommune end i dag. Det svarer til at flere end hver femte i alderen 16-19 år forsvinder. Det viser nye tal fra Danske Regioner på baggrund af Danmarks Statistik. Efter år 2030 stiger antallet af unge igen, men indtil da udgør faldet en trussel mod de lokale ungdomsuddannelser, gymnasium, HF og ikke mindst vores lokale erhvervsfaglige uddannelser, som samarbejder med Erhvervsskolen Nordsjælland. 
Ungdomsuddannelserne er en vigtig kilde til liv og udvikling i vores lokalsamfund. Det er vigtigt for os, at der er let adgang til ungdomsuddannelser i alle kommuner. At have adgang til ungdomsuddannelse inden for rimelig afstand og transporttid er noget, man som borger skal kunne forvente. Uddannelse er så vigtigt, at det ikke kun er en sag for den enkelte unge eller den enkelte skole. Det er det et politisk valg, hvordan vi indretter vores uddannelsessystem. 
Vi skal finde løsninger så der også fremover er uddannelser i alle kommuner. SF foreslår blandt andet, at der gives et øget tilskud til skoler, der ligger uden for landets største byer.   
Regionen skal støtte udviklingen på uddannelserne i Nordsjælland, så de fortsat er et attraktivt valg for de unge i fremtiden. Nytænkende interessante fag, samarbejde med andre skoler og oprettelse af lokale uddannelsestilbud, sådan som Erhvervsskolen Nordsjælland har gjort med fx industritekniker og smed i Frederiksværk, skal videreudvikles.  
Hvis de unge har lang transport til uddannelsen, skal den kollektive transport naturligvis være i orden. Det skal ikke være nødvendigt at flytte væk eller transportere sig i flere timer for at komme til en ungdomsuddannelse. 
En levende by er en by, hvor også unge trives.

Publiceret 13 September 2017 19:00

Halsnæs Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Halsnæs Avis
SENESTE TV

Festival med politikor og Tæsk

HIMMELSTORM Årets Himmelstorm Festival i Torup kører med temaet På Tværs i et meget varieret program: I år står den på politikor, punkrock, kontroversielt feminsitsik hip-hop som lover "tæsk til alle", hollandsk afro-disco, et multi-etnisk kvindeorkester, en kælkebakke, kunst på tværs og meget mere.

"Derfor spænder programmet helt fra den kontroversielle rapper Nikoline - som i den grad fik medie-opmærkshed med singlen "Flertallet er dumme" til Københavns politikor, som består af 15 unifomerede syngende politibetjente, som synger trestemmigt kor og til "Forbidden Orchestra", som er 5 kvinder fra 5 forskellige lande, som spiller på instrumenter, som er kontroversielle eller forbudt for kvinder at spille på i deres hjemland," udtaler Maria Smidt, som er en del af Himmelstorms bookinggruppe.

På programmet er blandt andet Rest in Beats, Sonja Hald, Bite the bullet, Verdensmænd, Aksglæde, De Onde i børnekoncert med bl.a. Carl Quist Møller og Tobias Trier, Nexø, Arp Frique

"Vi glæder os meget til dette års festival, som i år ikke har et decideret hovednavn bortset fra det svenske reggae-band helt off, som nok er mere kendte i deres hjemland, da de ofte bliver gæstet af den svenske rapper Timbuktu. Vi kan dog ikke regne med at Timbuktu kommer med på himmelstorm - men man har jo lov at håbe", tilføjer Maria Smidt.

Himmelstorm løber af stablen d. 27. -29. juli i Økosamfundet Dyssekilde, og billetsalget er i gang på billetto.dk.