Der ligger i forvejen en masse affald i Slaggemolen, mener De Novas ejer, der ikke ser noget problem i at dumpe radioaktivt materiale på stedet. Her er en af tønderne tilfældigt havnet i åen.

Der ligger i forvejen en masse affald i Slaggemolen, mener De Novas ejer, der ikke ser noget problem i at dumpe radioaktivt materiale på stedet. Her er en af tønderne tilfældigt havnet i åen.

Atomaffald dumpet på Slaggemolen

DEPOT  Virksomheden De Nova i Frederiksværk behandler hvert år mange tons forskelligt affald til genbrug og har netop fået en lukrativ aftale om håndtering af radioaktivt materiale fra en nedlagt atomreaktor.
Fredag blev de første tønder gravet ned på Slaggemolen som led i en forsøgsordning, da det har været svært at skaffe steder til opbevaring af atomaffald. På virksomheden er man vant til at nedbryde affald 'til atomer' og direktøren ser ikke noget problem i at nedgrave nogle radioaktive tønder på molen, som er bygget af materialer fra tidligere tiders stålproduktion.
"Det er ikke særlig farligt, og molen er et perfekt sted, for der ligger i forvejen alt muligt skrammel. Og vi graver selvfølgelig tønderne ned, så de ikke kan ses," forsikrer direktør Michael Pedersen, De Nova.
"Vi har udviklet en patenteret teknik, hvor andet restaffald i tønderne så at sige pakker det radioaktive materiale ind for at minimere strålingen. Geigertællerne viser et udslag en smule over kritisk niveau, men det er bare en detalje, og nu er der jo kun tale om et forsøg."
Hundeluftere på molen ser bekymret til, mens mændene i hvide beskyttelsedragter bakser med tønderne. En af beholderne triller ned i åen ved et uheld, men chefen afviser kritiske spørgsmål om kluntet håndtering af livsfarligt affald. 
"Den slags sker bare - vi skal  lige lære det."
Selv om det kan lyde en anelse usikkert, mener direktøren, at byen skal glæde sig  over udsigten til nye arbejdspladser.
"Vi har fået en super god aftale, og det vil helt sikkert give nye arbejdspladser.  Se her - allerede syv mand i sving," fortæller Michael Pedersen, som ikke vil afsløre hvem der har givet tilladelse til nedgravning af tønderne med radioaktivt affald.
UPDATE: Det var en aprilsnar :-)
an

Publiceret 01 April 2016 11:42

SENESTE TV